22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Zeleni i SPD oštro kritikovali odnos EU prema Dodiku: Popuštanje znači ostvarivanje secesionizma

4 min read

Europarlamentarci Dietmar Koster i Tineke Strik su u autorskom tekstu za portal Euractiv oštro kritikovali odnos Evropske unije prema Bosni i Hercegovini. Još jednom su pozvali na sankcionisanje bh. političara.

Smatraju da izostanak dogovora ministara vanjskih poslova država Unije o sankcijama “srpskom nacionalisti” Miloradu Dodiku, zbog ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, jedinstva, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, predstavlja nedostatak osjećaja za hitnu reakciju na krizu za koju su naveli da je pojedini ministri još mogu prevenirati.

Istakli su da su tokom nedavne posjete Bosni i Hercegovini postali još svjesniji koliko je duboka politička kriza. Napomenuli su da dio građana strahuje od novog rata, jer primjećuju da se ponavljaju pojedini događaji iz 90-ih godina.

Koster i Strik su ocijenili da pojedini međunarodni zvaničnici doprinose produbljivanju krize.

“Međunarodna zajednica potcjenjuje ozbiljnost krize te zapravo doprinosi njenom produbljivanju posvećujući se pregovorima sa samoproglašenim liderima etničkih zajednica. Pri tom zaobilaze demokratske institucije i procese, grubo zanemaruju izabrane zvaničnike, a da ne spominjemo opozicione političare i civilno društvo”, istakli su.

Podsjetili su da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Dodik poduzima, kako su naveli, ozbiljne i direktne korake ka secesiji Republike Srpske, a nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko u julu ove godine nametnuo zakonsku zabranu negiranja genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina. Naglasili su da je pozvao druge političare u Republici Srpskoj da pristanu na nezakonit prijenos nadležnosti sa državne na entitetsku vlast. Već je odlučeno da se formira entitetska agencija za lijekove i medicinska sredstva.

“Najavio je formiranje vlastite vojske te je u blizini Sarajeva održao provokativnu paravojnu vježbu”, dodaju europarlamentarci.

“Dodik će produbljivati krizu dok ne osjeti prijetnju od sankcija”

Očekuju da će Dodik i njegove pristaše produbljivati krizu sve dok ne osjete stvarnu prijetnju ciljanih sankcija i drugih oblika reakcije međunarodnih aktera. Upozorili su da bi takvo njihovo djelovanje moglo okončati otcjepljenjem Republike Srpske.

“Time povećavaju rizik od sukoba i ugrožavaju stabilnost cijelog Zapadnog Balkana”, dodaju.

Za njih je Dodikova reakcija nakon nedavnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU naglasivši da će nastaviti s prijenosom nadležnosti jasan pokazatelj da se osjeća osnaženim “neradom Vijeća za vanjske poslove Evropske unije”.

Kako su naveli, dojam je da Vijeće i Evropska komisija očekuju da će autokratski etnonacionalist kao što je Dodik poslušati glas razuma i da će pregovarati o izlazu iz krize. Za Kostera i Strik je greška pregovarati s Dodikom.

“Pregovaranjem s Dodikom šalje se pogrešna poruka i time bi se dodatno pogoršale tenzije. Osim toga, otežao bi se svaki razvoj i napredak države u evropskim integracijama. To bi značilo da je EU spremna na ustupke na štetu vlastitih vrijednosti i principa, kao i na štetu sporazuma kojim je postignut mir u Bosni i Hercegovini”, poručili su.

“Popuštanje Dodiku bi bio presedan”

Pretpostavljaju da popuštanje Dodiku ne bi značilo samo približavanje ostvarivanju secesionističke politike, već bi se i napravio presedan za budućnost.

“Kad god Dodik ili neki drugi autokrata u regiji poželi slijediti određeni cilj, oni će tačno znati koja je strategija najučinkovitija: namjerno eskalirati krizu i čekati da dođu pregovarači EU te da pitaju za njihove zahtjeve”, ukazali su.

Prethodna konstatacija Kostera i Strik je ono što su pojedini i ranije spočitavali nekim zvaničnicima EU. Nameće se pitanje da li zaključak ovih europarlamentaraca odnosi i na izaslanicu Unije Angelinu Eichhorst koja posreduje u pregovorima za izmjenu Izbornog zakona. Eichhorst je također iz Nizozemske, kao i Strik.

Ponovili su da su sankcije najbolja reakcija te su obrazložili zašto tako misle.

“Oštre i ciljane sankcije su adekvatna reakcija na opasne aktivnosti kojima se ugrožava integritet i mir susjedne države EU i potencijalnoj kandidatkinji za članstvo u Uniji, a koja je pretrpjela stravične posljedice neodlučnosti međunarodne zajednice u prošlosti”, istakli su.

“Boji se jedinstvenog i snažnog odgovora EU”

Za njih je Dodikovo lobiranje kod njegovih “autokratskih prijatelja, slovenačkog premijera Janeza Janše i mađarskog premijera Viktora Orbana” uoči Vijeća za vanjske poslove EU pokazatelj da se boji jedinstvenog i snažnog odgovora Unije.

Ovo dvoje europarlamentaraca zagovaraju finansijske sanckije, jer smatraju da bi se njima znatno naštetilo Dodiku i njegovim pristašama. Kao razlog zašto pozivaju na ovu vrstu sankcije istakli su to što imaju imovinu u EU i zato što su pri stavu da bi primorali da promijene politiku.

Potcrtali su da se stanje u Bosni i Hercegovini ne može mijenjati samo sankcijama. Shodno tome, pozvali su i na snažniji interes EU i politiku kojom će se uspostaviti, kako su naveli, socijalna kohezija. Prethodno su izdvojili kao ključnim.

“Angažman EU treba biti distanciran od etnonacionalističkih čelnika koji onemogućavaju održivu budućnost države, te se okrenuti aktivnom civilnom društvu koje nastoji izgraditi bolju budućnost”, naglasili su.

U tekstu za Euractiv potrebnim su istakli osnaživanje nevladinih organizacija – da imaju kapacitete za učešče u demokratskom životu, dijalogu i proširenju EU. Zaključili su da građani Bosne i Hercegovine zaslužuju ono što je dogovoreno 26 godina – mir, demokratiju, stavilnosti i glas u evropskoj budućnosti.

Koster je parlamentarac Socijaldemorkatske partije Njemačke (SPD), dok je Strik parlamentarka Zelene ljevice iz Nizozemske.

74 thoughts on “Zeleni i SPD oštro kritikovali odnos EU prema Dodiku: Popuštanje znači ostvarivanje secesionizma

  1. 935921 343024This really is a right blog for would like to uncover out about this subject. You realize a good deal its almost challenging to argue along (not that I personally would wantHaHa). You in fact put the latest spin with a topic thats been discussed for a long time. Great stuff, just wonderful! 279021

  2. I?¦ll immediately grab your rss feed as I can not find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me understand so that I could subscribe. Thanks.

  3. excellent points altogether, you simply gained a new reader. What would you suggest in regards to your post that you made a few days ago? Any positive?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.