22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

ZASTUPNIK U EVROPSKOM PARLAMENTU, DIETMAR KÖSTER: “Krivci su svima jasno poznati, politička elita iz RS i Dodik

2 min read

Zastupnici u Evropskom parlamentu Dietmar Köster i Tineke Strik održali su danas u Sarajevu zajedničku konferenciju za medije.

Köster je tom prilikom poručio da je njihova ideja bila da čuju o generalnoj političkoj situaciji.

– Jedna od naučenih lekcija je da se zaista radi o jednoj dubokoj političkoj krizi. Razumijem da su građani razočarani sa ukupnim angažmanom EU. Također sam stava da EU treba da zauzme vrlo jasan stav ko su pravi krivci, a krivci su svima jasno poznati, politička elita iz RS i Dodik – istakao je.

I on je, kao i Strik, mišljenja da je krajnje vrijeme da se razgovara o sankcijama.

– Zagovornik sam ciljanih sankcija protiv onih koji blokiraju rad institucija, a blokada je crvena linija. Postoji i potreba za snažnijim angažmanom civilnog društva koji su istinski zagovornici demokratije – kazao je.

Što se tiče izbora kaže da će oni biti ključni, odnsono da se osiguraju pravični i pošteni izbori za sve.

– Mora se i osigurati spriječavanje izbornih manipulacija i EU ima priliku tu da odigra svoju ulogu. EU mora raditi na jačanju socijalne kohezije u BiH i temama koje će pomoći da se unaprijedi svakodnevnica. EU mora raditi i na očuvanju teritorijalnog integriteta. Nadam se da ćemo naredne sedmice imati mogućnost da razgovaramo na temu sankcija – poručio je.

Što se tiče odluka, kaže Koster, moramo imati saglasnost svih članica, a poznato je da Dodik uživa naklonost nekih prijatelja iz Poljske i Mađarske, sa kojima i mi imamo određene probleme što se tiče vladavine prava posebno. Važno je podržati demokratske procese u BiH i jasno pokazati da otcjepljenje nije opcija.

– Imamo okvir sankcija koje možemo iskoristiti, a šta bi bio konkretni sadržaj, to su tehničke stvari, ali najvažnije je da mora postojati politička volja EU i članica da se nametnu te sankcije – kazao je on.

Kaže kako su ranije razgovarali o ovome te da moraju zauzeti stav, piše Oslobođenje.

– Mi predstavljamo Zelene i Socijaldemokrate, ali moramo ubijediti i druge grupacije u EU. Sankcije pojedinim liderima mogu uključivati zabranu posjete EU, zamrzavanje određene imovina. Imamo instrument restriktivnih mjera, a za primjenu, potrebno nam je 15 glasova zemalja članica. Ako nismo sposobni kao EU da idemo sa sankcijama, moramo razgovarati o sankcijama pojedinih zemalja članica – poručio je europarlamentarac Dietmar Köster.

64 thoughts on “ZASTUPNIK U EVROPSKOM PARLAMENTU, DIETMAR KÖSTER: “Krivci su svima jasno poznati, politička elita iz RS i Dodik

  1. 83178 14990This article contains great original thinking. The informational content material here proves that things arent so black and white. I feel smarter from just reading this. 298558

  2. After I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any manner you may remove me from that service? Thanks!

  3. 400166 13144Some genuinely wondrous work on behalf of the owner of this web site, perfectly fantastic topic material . 748108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.