30/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Zastupnici EPP-a: Poduzeti snažne korake protiv Dodika

1 min read

Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ne smije biti doveden u pitanje, izjavili su zastupnici iz Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu u kojem će se večeras raspravljati o eskalaciji tenzija uslijed političke krize u zemlji.

“Tenzije su na visokom nivou i ne smijemo dozvoliti daljnu eskalaciju. Ovo je prijetnja na pragu EU. Zašto niko ne preduzima konkretne snažne korake protiv ovih nacionalističkih akata Milorada Dodika?”, upitao je Michael Gahler, jedan od potpredsjednika Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta iz EPP grupe.

“Moramo koristiti sve raspoložive instrumente kako bi se očuvao Dejtonski mirovni sporazum. Otcjepljenje Republike Srpske bi odmah priznala Rusija”, dodao je on.

Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, Paulo Rangel, rekao je da se Dejtonski sporazum i njegovo mirovno naslijeđe moraju se poštovati.

On je naveo da je u junu Evropski parlament ponovio svoju “nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu” BiH, te da bi se institucije i politički lideri u zemlji “trebali fokusirati na približavanje EU kroz pokretanje neophodnih reformi.”

Rangel je podcrtao da secesionistički potezi i blokada institucija ugrožavaju stabilnost, oporavak i prosperitet cijelog regiona.

“EU i međunarodna zajednica moraju biti spremne da iskoriste sva raspoloživa sredstva kako bi osigurale da se ne preduzimaju daljnje destabilizirajuće akcije, u cilju očuvanja stabilnosti zemlje i cijelog regiona,” izjavio je on.

(Vijesti.ba / N1)

52 thoughts on “Zastupnici EPP-a: Poduzeti snažne korake protiv Dodika

  1. 613555 15625Truly fighter messages are supposed to amuse offer praise into the groom and bride. 1st time audio system watching over the top places ought to also remember you see, the senior guideline with the speaking, which is your specific person. finest man speeches brother 119419

  2. I think other site proprietors should take this website as an model, very clean and magnificent user genial style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

  3. 810815 717805I came to the exact conclusion as effectively some time ago. Great write-up and I will probably be confident to look back later for more news. 659692

  4. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.