22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Zapadni zvaničnici odgovorili na pismo Izetbegovića i Zvizdića

4 min read

Reakcije na pisma Izetbegovića i Zvizdića: Učinit ćemo sve da očuvamo mir u BiH …

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić su krajem oktobra uputili pismo čelnicima parlamenata i vlada država članica Evropske unije (EU), institucija EU-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, u kojem upozoravaju na opasnost koja prijeti od protivustavnog djelovanja vlasti entiteta RS, predvođene Miloradom Dodikom.

U velikom broju odgovora međunarodnih zvaničnika na pismo Izetbegovića i Zvizdića naglašava se zabrinutost zbog aktuelne situacije BiH, ali i spremnost na reakciju kako bi se spriječila eskalacija.

Predsjednica njemačkog Bundestaga Bärbel Bas je istaknula da institucija kojom predsjedava pomno prati dešavanja u BiH, te da su „duboko zabrinuti što vodeći predstavnici RS-a sve više dovode u pitanje poredak predviđen Dejtonskim mirovnim sporazumom, a time i osnovu za mir, teritorijalni integritet i stabilnost u BiH“.

– Svako slabljenje centralnih struktura vaše države ugrozilo bi napredak koji je postignut u posljednjih 26 godina na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i perspektivu vaše zemlje za pristupanje EU. Stoga se može samo najoštrije upozoriti na opasnost destabilizirajućih radnji i izjava koje izazivaju podjele – navodi se u pismu predsjednice Bundestaga.

Također se ističe da će Bundestag, zajedno sa svojim partnerima, učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se u BiH očuvali uvjeti za mir, vladavinu prava i društvenu integraciju.

Ministrica za Evropu pri Ministarstvu za vanjske poslove, razvoj i komonvelt Ujedinjenog Kraljevstva Wendy Morton u pismu ističe da Ujedinjeno Kraljevstvo dijeli zabrinutost zbog neodgovorne secesionističke politike koja, kako je kazala, prijeti narušavanjem napretka ostvarenog u proteklih 26 godina.

Ministrica Morton je kao najodgovorniju osobu za vođenje takve politike izdvojila predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

– Ova retorika podriva sigurnost BiH i pojačava potrebu za pomnom međunarodnom pažnjom na BiH i širu regiju. Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta BiH. Kao član Vijeća sigurnosti UN-a i Vijeća za implementaciju mira (PIC), Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučno u svojoj opredijeljenosti da poštuje Dejtonski sporazum – navodi se u pismu.

Dodaje se da Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa svojim međunarodnim partnerima radi na suzbijanju retorike podjela, te aktivnosti pojedinih političara, poput najavljenog ponovnog uspostavljanja vojske RS-a i povlačenjem tog bh. entiteta iz institucija na državnom nivou.

– Posljednjih sedmica radili smo u Vijeću sigurnosti UN-a da osiguramo mandat EUFOR-a i da se odupremo ruskom pritisku da se zatvori OHR. Visoki predstavnik i dalje ima našu punu podršku, uključujući i korištenje izvršnih ovlasti ako situacija to zahtijeva – ističe Morton.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasolli je 19. novembra uputio dopis Bakiru Izetbegoviću, Denisu Zvizdiću i Draganu Čoviću, u kojem se, između ostalog, zahvaljuje Izetbegoviću i Zvizdiću na pismu dostavljenom 25. oktobra i ističe da Evropski parlament dijeli zabrinutost naglašenu u pismu.

– Snažno osuđujemo bilo kakvu izjavu ili prijedlog koji za cilj ima podrivanje državnosti BiH i njene ustavne vrijednosti – poručio je.

Sassoli poručuje da će Evropski parlament i on lično nastaviti pratiti situaciju u BiH i „u potpunosti koristiti sve raspoložive instrumente čim to situacija bude zahtijevala“.

Odgovor na pismo je uputio i predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) David McAllister, koji je također istaknuo da se situacija u BiH pažljivo prati, te da osuđuje sve aktivnosti usmjerene ka podrivanju državnosti BiH i funkcionisanju njenih institucija.

– Tokom sastanka posvećenog situaciji u BiH održanom 26. oktobra, zastupnici Evropskog parlamenta pozvali su na odlučnu akciju protiv destabilizacije zemlje. Stojimo iza napora međunarodne zajednice ka deeskalaciji i dijalogu, omogućavajući izbornu i ustavnu reformu uoči izbora u oktobru 2022. godine – napisao je McAllister.

Francuski europarlamentarac Stéphane Séjourné, član grupacije Renew Europe, je istaknuo da se dešavanja u BiH prate sa velikom pažnjom, te da dijele zabrinutost Izetbegovića i Zvizdića zbog „pojačanih destabilizirajućih koraka vlasti entiteta RS“.

– Shvatamo da bi predviđeni postupci kršili Dejtonski mirovni sporazum i ugrozili stabilnost BiH i regije, kao i njihovu EU perspektivu – navodi se u Séjournéovom pismu.

Podsjetio je Séjourné da su zastupnici Renew Europe i ostalih političkih grupacija u Evropskom parlamentu nedavno uputili pismo komesaru EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu i visokom predstavniku Christianu Schmidtu, u kojem su ih pozvali na korištenje svih raspoloživih diplomatskih sredstava, uključujući sankcije i „bonske ovlasti“, kako bi sačuvali mir i teritorijalni integritet BiH.

Mađarski europarlamentarac György Hölvényi, koji pripada grupaciji Evropske narodne stranke (EPP), ističe da se BiH nalazi visoko na listi prioriteta vanjske politike Mađarske i EPP-a.

– Kao zastupnik u Evropskom parlamentu, potpredsjednik Demokršćanske narodne partije Mađarske, ujedno i član upravnog odbora Mariastern centra za evropsku saradnju, osnovanog u Banjoj Luci, pomno ću pratiti političke i interkulturalne aktivnosti vaše zemlje i regiona u budućnosti. Budite uvjereni da ću u svom svojstvu nastaviti podržavati napore BiH u evropskim integracijama – napisao je Hölvényi.

Predsjednik Senata Parlamenta Republike Irske Mark Daly je u odgovoru na pismo Izetbegovića i Zvizdića poručio da u potpunosti podržava sve napore u očuvanju mira, stabilnosti, vladavine prava i evropske budućnosti BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

113 thoughts on “Zapadni zvaničnici odgovorili na pismo Izetbegovića i Zvizdića

  1. 954280 614056Howdy! I just want to give an enormous thumbs up for the fantastic details you may have here on this post. I will likely be coming back to your weblog for far more soon. 918989

  2. Pingback: 2quieter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.