29/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Zablude međunarodne zajednice ili svjesno popuštanje secesionistima u BiH

5 min read

Ne tražimo ništa više nego da ovoj napaćenoj zemlji daju ono što i oni sami imaju, što imaju za sebe.

Za Vijesti.ba piše: akademik Esad Duraković

Često se prigovara kritičarima međunarodne zajednice zbog njenog odnosa prema BiH, pa se ističe kako je sve do političkih subjekata u BiH, kako sami bh politički subjekti i narod moraju promijeniti svoje stanje a ta zajednica će, navodno, pomoći i td.

Naravno, dio odgovornosti je i na političkim subjektima BiH i na njihovim biračima. Bosanske patriote moraju motriti naročito na lažne branitelje državnosti BiH, posebno u bošnjačkom nacionalnom korpusu a koji bi mogli pristati na zahtjeve secesionista.

Međutim, cjelokupna politička i pravna konstrukcija BiH je takva da su probosanske, progresivne snage, da je sistem „konstruiran“ aktima i akcijama međunarodne zajednice na takav način da su te snage paralizirane, osujećene, i da u samoj biti stvari najveću odgovornost za situaciju u BiH snosi upravo međunarodna zajednica. Evo zbog čega.

Međunarodna zajednica ima nekorektan odnos prema BiH; ona je kreator naše nesreće, pa i današnje nemogućnosti da dođemo na zelenu granu. Ta zajednica onemogućila je BiH odbranu u vrijeme kada su je napale sve tri susjedne zemlje: nametnuli su joj embargo na naoružanje i time joj uskratili pravo na samoodbranu. Nije li to stravično i u totalnom sukobu s evropskim vrijednostima?! Kada je Armija BiH ipak stigla na kapije Banjaluke, u završnom činu oslobađanja zemlje od JNA, zaprijetili su toj oslobodilačkoj Armiji da će je bombardirati NATO ako se ne zaustavi u oslobađanju svoje zemlje. Onda nas je ta Zajednica privela u Dayton i bukvalno nam je diktirala mirovni sporazum izlazeći pri tome ususret agresoru.

Nagradila je agresiju, masovne zločine i genocid darom koji se zove REPUBLIKA SRPSKA. Strašna je ta ironija, taj paradoks: Republika na masovnim grobnicama i genocidu, pa još SRPSKA, što znači da je već nazivom legaliziran i genocid za koji su koristili eufemizam „etničko čišćenje“! Nije li to strašno, a govorilo se da je tako nešto u Evropi nemoguće nakon Hitlerova holokausta. Najzad, prostor na kome je izvršen genocid međunarodna zajednica je darovala počiniocima genocida.

To su djela međunarodne zajednice!

U takav Daytonski sporazum ugrađeni su mehanizmi kojima je ETNIČKO apsolutizirano, kojima nacionalisti mogu legitimno (!) blokirati sve. Upravo je to sada slučaj: blokirano je Predsjedništvo, Vlada, Parlament – kompletna država – i nikom ništa. I međunarodna zajednica sve to posmatra.

Nakon svega, međunarodna zajednica i danas prisiljava patriote da prave dalje ustupke zločincima, secesionistima i agresorima. Zahtijevaju, između ostaloga, da pravimo Izborni zakon koji – ponavljam: između ostaloga – predviđa da glas jednoga Hrvata iz kantona s hrvatskom većinom vrijedi znatno više od glasa, recimo, Hrvata u Sarajevu. To je zaista nevjerovatno nasilje nad pravdom i ravnopravnošću, a da bi paradoks bio potpun: upravo se to čini u ime tzv. jednakopravnosti i legitimnog predstavljanja. To je suprotno logičnosti i svakoj vrsti pravičnosti. Pa da li bi bilo koja evropska zemlja tako nešto sebi uradila?!

I ovih dana iz EU stižu vijesti kako bi bilo rizično uvesti sankcije Dodiku i drugima koji su upravo u akciji uništavanja države pa se to „argumentira“ navodnim strahom da bi uvođenje sankcija moglo samo ubrzati raspad države. Kakva logika i kakva poruka! Ta poruka može značiti samo jedno: ne treba sankcijama požurivati raspad države jer će se to svakako dogoditi, ali „USPORENO“. Drugim riječima, političari iz EU koji nastupaju s tim „argumentom“ nedvosmisleno daju podršku Dodikovoj rušilačkoj politici, s tim što preferiraju malo drukčiji tempo.

Kad se sve ovo sagleda, ne može se izbjeći zaključak da međunarodna zajednica već trideset godina – konstantno i konzistentno – obogaljuje BiH i da je za sve njene nevolje odgovorna upravo ta zajednica.

Moguće je Ustavom izmiriti nacionalno i građansko. Uostalom, zar je humano, zar je uopće civilizirano onemogućiti bilo kojem čovjeku pravo da bude biran ako nije Srbin, Hrvat ili Bošnjak, a to ovdje jest slučaj?! To je kreacija međunarodne zajednice koja i sadašnjim naporima nastoji da te anomalije čak produbi, namećući dokumente koji će biti generatori daljih nacionalnih ANTAGONIZAMA!

Nacionalno i građansko nisu nužno u konfliktu. U građanski uređenom društvu ne moraju biti ugrožena nacionalna prava, nacionalni identitet. Na drugoj strani, kada se etničko apsolutizira, kao što je u BiH slučaj, onda je ugroženo ono što zovemo građanskim pravima. To je poenta, i tu pravi grešku međunarodna zajednica koja daje apsolutni prioritet (konfliktan građanskom) nacionalistima koji su i danas, već trideset godina, u pohodu ka ostvarenju osvajačkih ciljeva čak i po cijenu genocida!

Da poentiram: Sve ovo što sam izložio JEST REALNOST, ali – to je realnost utemeljena na svim vrstama nasilja, zločina nepravde, neetičnosti, sile – pod nadzorom međunarodne zajednice.

Autoru ovakvog stava moglo bi se postaviti ironično pitanje da li je on realist, ali je u danome kontekstu valjan sljedeći odgovor:

Realist je onaj ko uviđa realnost i pristaje na nju ma kakva bila. Miri se s njom.

Idealist je onaj ko ima dvije faze, ili dva nivoa: prvo je percepcija realnosti čak i u njenom negativitetu; drugo je težnja idealiste da popravi, da prevlada tu realnost u njenim negativnim pojavnostima. Dakle, idealist je osoba koja jest svjesna realnosti, ali se ne miri s njenim negativitetom.

Radije ću biti idealist nego realist, jer naša realnost NE VALJA. Meni ostaje onaj spasonosni lūk od percepcije defektne realnosti ka idealu/idealitetu, makar mi i bilo poznato da je on nedohvatljiv u potpunosti. Dragocjen je taj lūk etičnosti; u tome lūku stasava humanost, osjećaj za pravičnost. Neka se realisti valjaju u blatu svoje stvarnosti.

I još nešto: nema nikakve sumnje da je ovakvu BiH kreirala međunarodna zajednica, da i danas uporno eksperimentiše s ovim svojim Frankenštajnom, ali neka znaju da mi to vidimo, da nismo glupi…

Želimo da uvide svoje greške i da ih isprave dok još ima vremena jer su suštinski odgovorni za stanje u BiH. Dužni su joj.

Ne tražimo ništa više nego da ovoj napaćenoj zemlji daju ono što i oni sami imaju, što imaju za sebe.

(Vijesti.ba)

51 thoughts on “Zablude međunarodne zajednice ili svjesno popuštanje secesionistima u BiH

  1. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.