22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Vučić: Pitati Brisel zašto šuti na izjave o ‘velikoj Albaniji’

4 min read

Predsjednik Slovenije Borut Pahor istakao je danas da izjave o promjeni granica na Zapadnom Balkanu ugrožavaju mir i sigurnost u regionu, da to važi za sve koji se u posljednje vrijeme služe takvim izjavama, i da jedini odgovor na rast nacionalizma i ideje o promjeni granica na Zapadnom Balkanu jeste proširenje Evropske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Pahor je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem istakao da ostaje privržen ideji ulaska Zapadnog Balkana u EU jer je to važno za blagostanje ljudi na Zapadnom Balkanu i EU.

Ocijenio je da je proces uključivanja Zapadnog Balkana u EU suviše spor i da zbog toga jačaju politike nacionalizama i promjene granica, koje su opasne za mir i sigurnost.

Naveo je da se u razgovoru sa Vučićem složio da, ako bi EU u vrlo kratkom vremenu uspjela da otvori svoja vrata za sve narode i države Zapadnog Balkana, ne bi više bilo povećanja nacionalizma i razmišljanja o promjeni granica, i da je zato u prirodnom interesu EU da širenje na Zapadni Balkan ostane u agendi Evropske komisije, Evropskog vijeća i Evropskog parlamenta.

Pahor je rekao da sa odobravanjem gleda na inicijativu “Otvoreni Balkan” zato što je ne vidi kao alternativu proširenju EU već kao paralelni proces koji inspiriše saradnju država u regionu i otklanja bilateralne i multilateralne probleme koji bi mogli da ugroze mir, sigurnost i ekonomsko blagostanje.

Dodao je da će se tokom susreta sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, koji su planirani za ponedeljak u Prištini, založiti za to da dođe do implementacije Briselskog sporazuma u okviru dijaloga između Prištine i Beograda koji je, kako je ocijenio, “zastao, što izaziva zabrinutost, i trebalo bi da se nastavi, jer zastoj nikome ne koristi”.

Upitan da li je Pahora pitao zašto EU ne osuđuje izjave albanskih zvaničnika o tome da bi trebalo da se formira “velika Albanija”, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je istakao da Pahor nije odgovoran za to, i ocijenio da EU već kasni sa reagovanjem jer su te izjave date prije deset dana.

– Zamislite da mi ovde počnemo da pričamo – a ne pričamo i nećemo da pričamo – o ujedinjavanju s nekim drugima, bilo bi potrebno minut i po da reaguju iz Brisela i svih evropskih gradova – požalio se Vučić.

On je rekao da bi za odsustvo reakcija o izjavama o “velikoj Albaniji” trebalo pitati Brisel i da bi odgovor EU na pitanje zašto ih nema bio – “zato”.

Vučić je ocijenio da vlada stav da Srbi nemaju pravo da pričaju o ujedinjavanju, dok svi drugi to pravo imaju.

– Jednom da je neko pomenuo formiranje “velike Srbije” – objesili bi me u Briselu, a formiranje “velike Albanije”, to nema veze, to je usput, onako – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da bi Srbija trebalo da otvori nove klastere u pristupnim pregovorima sa EU, jer je ispunila uvjete, ali da ne zna da li će oni biti otvoreni, jer u EU postoji princip da se pronađe neka zemlja koja će tražiti da se zbog bilateralnih razloga nešto zaustavi i naveo da “tako Bugarska radi sa Sjevernom Makedonijom”, i da će tako u slučaju Srbije “učinti Hrvatska, ako zatreba, ili neko drugi”.

Naveo je da ne želi nikome da se dodvorava, da je Srbiji najvažnije da se razvija i naveo da se Srbija najbrže kumulativno razvija u cijeloj Evropi.

Vučić je rekao da je “u redu i hvala” ako EU prihvati sve što je Srbiija uradila, “posebno oko vladavine prava”, ali da je “u redu i hvala”, ako EU kaže da to nije urađeno dovoljno, “jer mi svoju zemlju uređujemo zbog nas”.

U vezi s protestima koji se održavaju u Srbiji zbog izglasanih zakona o eksproprijaciji i referendumu i reakcije policije koji prate te proteste, Vučić je ocijenio da je to “mnogo imanentnije” u EU nego u Srbiji, uz naglasak da u Srbiji “nemamo vodene topove i ništa živo ne koristimo” i da je sretan što “u Srbiji sve normalno funkcionira”.

Govoreći o ljudima koji su svoj protest iskazali blokiranjem puteva u Srbiji, Vučić je rekao da oni krše Ustav i elementarnu normu o slobodnom kretanju.

Ocijenio je da u Srbiji “možda ima malo viška demokratije, svi mogu da zatvaraju lokalne puteve i auto-puteve, što građani u EU nemaju pravo”, izrazio nadu “da ćemo valjda i mi dostići taj demokratski nivo” da država protiv onih koji blokiraju puteve reaguje u skladu sa Ustavom i zakonom, i da će oni koji protestuju jednog dana shvatiti da “nije normalno” blokirati puteve u Srbiji.


(Vijesti.ba / Anadolija)

7 thoughts on “Vučić: Pitati Brisel zašto šuti na izjave o ‘velikoj Albaniji’

  1. 988117 418729The certain New york Diet can be an highly affordable and versatile eating better tool built for time expecting to loose fat along with naturally keep a healthful daily life. la weight loss 476358

  2. 646973 438699bless you with regard towards the certain weblog post ive genuinely been searching regarding this kind of details on the web for sum time proper now as a result cheers 614653

  3. It’s hard to search out knowledgeable individuals on this subject, however you sound like you recognize what you’re speaking about! Thanks

  4. I’m truly enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Superb work!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.