30/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Vojska RS-a na čekanju: Evo kad se može očekivati da RS započne proces

2 min read

Tresla se posebna, rodila se redovna! Tako bi se u najkraćem mogla opisati drama koja je trajala sedmicama i koja je juče završena Kolegijumom Narodne skupštine RS-a na kojem je odlučeno da će posebna sjednica parlamenta o vraćanju nadležnosti biti održana do kraja godine, a ne tokom naredne sedmice, kako je bilo planirano i kako su svi očekivali.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da neće biti odgođena posebna skupštinska sjednica o vraćanju nadležnosti i da oni koji tvrde suprotno žele politizovati situaciju. Redovna sjednica biće održana 24. novembra, a na dnevnom redu biće 19 akata. Nakon što ono bude završeno, biće određen termin održavanja posebne sjednice.

– Nismo usaglasili termin posebne skupštinske sjednice zbog obaveza predlagača sjednice, ali smo utvrdili prijedlog dnevnog reda. Po završetku redovne sjednice biće održana posebna – rekao je Čubrilović.

Stotine zakona

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica izjavio je nakon sjednice Kolegijuma da se može očekivati da Republika Srpska u proces vraćanja nadležnosti uđe početkom decembra. Posebna sjednica NSRS-a, dodao je on, nije odgođena, jer nikada nije ni bila zakazana. Ostaje, kaže Mazalica, dovoljno vremena da se sjednica pripremi i da se materijali dobro prouče.

Potpredsjednik PDP-a i poslanik ove stranke u NSRS-u Igor Crnadak smatra da je odustajanje od održavanja posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja je pompezno najavljivana za sljedeću sedmicu, kukavički čin SNSD-a, nakon što su sluđivali narod pričom da će vratiti Vojsku Republike Srpske i brojne druge nadležnosti.

Sada imamo jasan pokazatelj da su i Milorad Dodik i SNSD kapitulirali i da njihove poruke nemaju nikakav značaj, ističe Crnadak

On ističe da je sjednica Kolegijuma NSRS-a održana u petak razotkrila “jad i čemer politike SNSD-a i njihove koalicije” i da nakon tog dana niko ne može vjerovati ni SNSD-u ni institucijama na čijem su oni čelu.

Šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS-u Miladin Stanić smatra da je ovo još jedna ujdurma SNSD-a. On ističe da su očekivali da Milorad Dodik održi riječ i predloži inicijativu za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali tvrdi da od toga nema ništa.

Odgađanje unedogled

– Danas je Dodik veći poturica od rahmetli Alije i od poluživog Bakira. Ko još normalan očekuje da Turska štiti interese Republike Srpske i da je snaži u BiH? Vlastodršci iz SNSD-a pribjegavaju samo imaginarnim temama. Koliku su hampu napravili, očekivali smo da će na Kolegijum donijeti prijedloge za uniforme Vojske Republike Srpske. Oni koji su prenosili nadležnosti su sada svi u SNSD-u. To su politički fosili. Milorad Dodik zna da mu poslije gubitka izbora ostaje samo bježanija ili zatvor. Nema čovjeka koji mu predviđa slobodu poslije svega što je uradio, rekao je jučer Stanić.

4 thoughts on “Vojska RS-a na čekanju: Evo kad se može očekivati da RS započne proces

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.