22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Ustavni sud: Par povreda ljudskih prava zbog nošenja maski

2 min read

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je nekoliko povreda ljudskih prava kada je u pitanju obvezno nošenje zaštitne maske uslijed pandemije koronavirusa, ali i zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina.

Potvrdio je to predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić na konferenciji o harmonizaciji sudske prakse koja se danas i sutra održava u Mostaru, a na kojoj je bilo riječi o zaštiti prava u vrijeme pandemije covida-19.

Tadić je kazao kako pravo na zdravlje imaju svi te kako država mora osigurati pravo na zdravlje svim građanima, ali istovremeno mora naći proporcionalnost.

Također, smatra kako je riječ o veoma osjetljivoj situaciji.

– Donijeli smo nekoliko odluka u kojima smo potvrdili povrede, ali u nekoliko smo također odbili povrede. Jedna od odluka u kojoj smo utvrdili povredu donesena je 16. studenoga na sjednici Velikoga vijeća – dodao je Tadić.

Inače, na navedenoj sjednici Velikog vijeća Ustavnog suda BiH izdvojena je odluka AP 1239/21 u kojoj je Ustavni sud zaključio da miješanje u pravo na „privatni život“, koje je izvršeno osporenim zaključkom Republičkog stožera za izvanredne situacije Vlade Republike Srpske, kao uskog segmenta izvršne vlasti, o obveznom nošenju zaštitne maske u zatvorenom prostoru, predstavlja kršenje prava na „privatni život“ kada je u slučaju donošenja i preispitivanja naređene mjere izostalo aktivno sudjelovanje najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti Republike Srpske.

 S druge, pak, strane Ustavni sud je zaključio da je neutemeljen dio apelacije u kojem se zahtijeva ukidanje osporenog zaključka zbog postojanja nesumnjivog javnog interesa za uvođenje neophodnih mjera zaštite stanovništva od pandemije i nastupanja negativnih posljedica.(Vijesti.ba / FENA)

7 thoughts on “Ustavni sud: Par povreda ljudskih prava zbog nošenja maski

  1. Hey very nice web site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…I am happy to find numerous useful info here in the post, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

  2. 385426 963711I basically ought to tell you which you have written an superb and distinctive article that I really enjoyed reading. Im fascinated by how well you laid out your material and presented your views. Thank you. 251231

  3. 538509 981229Merely wanna state that this is quite beneficial , Thanks for taking your time to write this. 8026

  4. It’s in point of fact a great and useful piece of information. I am happy that you shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.