22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

U Hrvatskoj obavezne digitalne EU Covid potvrde: Evo na koga se odnsoi ova odluka i kad počinje njena primjena

4 min read

Nacionalni stožer Civilne zaštite objavio je detalje o uvođenju obveznih EU digitalnih Covid potvrda za sve zaposlenike hrvatskih državnih i javnih službi i njihove korisnike. Stupa na snagu u utorak, 16. ovog mjeseca. Uvođenje Covid potvrda najavljeno je od ponedjeljka, no primjena počinje dan kasnije, kako bi se svi oni koji ih nemaju mogli testirati.

6.407 testnih mjesta

– Od utorka, 16. studenog, svi oni na koje se odnosi ova odluka prije dolaska na svoje radno mjesto ili prilikom dolaska na radno mjesto ako njihov poslodavac to organizira morat će se testirati i to najmanje 2 puta tjedno. Koji će to biti dani u tjednu i kako će kontrolirati, svaki poslodavac će urediti za sebe, rekao je načelnik Nacionalnog stožera ministar Davor Božinović na konferenciji za novinare u petak u Zagrebu.

Svi na koje se odnosi odluka moći će se testirati na ukupno 6.407 testnih mjesta u RH. Popis svih testnih mjesta bit će na mrežnim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite, dodao je.

– Ovom odlukom uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja i to isključivo iz epidemioloških razloga kako se funkcioniranje tijela državne uprave i cjelokupnog javnog sektora ne bi dovelo u pitanje, a EU digitalna potvrda je dokaz da je osoba testirana, da je negativna na virus ili da je preboljela ili cijepljena, istaknuo je Božinović.

image

Odluka se odnosi na dužnosnike, službenike i namještenike u javnim službama u lokalnoj, regionalnoj, odnosno područnoj samoupravi, zaposlenike trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači RH ili jedinice lokalne samouprave, pojasnio je. Dužnosnici, službenici i zaposlenici obvezni su digitalnu EU Covid potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju predočiti prilikom ulaska u prostorije poslodavca i dati je na uvid osobi koju poslodavac ovlasti.

Ova odluka odnosi se i na sve stranke koje dolaze u službene prostore u kojima rade službenici, zaposlenici i pružatelji usluga ili su angažirani za određene poslove u njihovim prostorima. Oni koji odbiju testiranje, odnosno odbiju predočiti EU digitalnu Covid potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu ulaziti i boraviti u prostorijama, rekao je Božinović. “Odluka se primjenjuje na pripadnike Oružanih snaga te na zaposlenike zračnih luka na području RH”, istaknuo je.

Trenutno su u sustav digitalne EU Covid potvrde uključene 42 države, a u Hrvatskoj je do sada izdano 2.779.779 potvrda

Izuzeci na koje se odluka ne odnosi su studenti prilikom boravka u prostorima fakulteta osim ukoliko fakultet ne odluči drugačije, na učenike prilikom boravka u prostorima škola, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode djecu ili učenike u vrtić ili školu, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe. Korisnici poštanskih usluga koji u pošti moraju preuzeti pošiljku čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice su također izuzetak.

No bez Covid potvrde npr. neće biti moguće preuzeti osobnu iskaznicu, izuzetak su samo djeca do 16 godina. Među ostalim, rečeno je da je u ožujku 2020. Europska komisija donijela Direktivu o uspostavi sustava digitalnih EU Covid potvrda, trenutno su u sustav digitalne EU Covid potvrde uključene 42 države, a u Hrvatskoj je izdano 2.779.779 potvrda. Sustav je napravljen prema smjernicama Europske unije, rekli su.

Građanima je pojašnjeno da su osnova za izdavanje njihovih Covid potvrda u biti njihove zdravstvene informacije vezane uz Covid-19 testiranja ili Covid-19 cijepljenja. Kod svake nove promjene statusa ili novog testiranja ili novog cijepljenja ili docjepljivanja dodatnom dozom osobe trebaju zatražiti novu Covid potvrdu, pojašnjeno je.

E-građanin

Najjednostavniji način da građani dođu do Covid potvrde je sustav e-građanin, no oni koji ne koriste ovaj sustav mogu na fizički način preuzeti Covid potvrdu u papirnatoj formi. Potvrde je nemoguće krivotvoriti. Kod papirnatih potvrda potrebno je uz potvrdu provjeriti identitet osobe, odnosno osobnu iskaznicu. Rečeno je da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) otvorio novih preko 6.500 ustanova, ordinacija opće obiteljske medicine, pedijatrijske, ginekološke, stomatološke ordinacije i ordinacije medicine rada u kojima se građani mogu testirati, plus 460 postojećih akreditiranih lokacija gdje se mogu obaviti testiranja, a čijih više od 20.000 djelatnika imaju pristup za izdavanje Covid potvrda.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da širenje ove nove sigurnosne mjere obveznog testiranja “nikako ne limitira ljudska prava i slobode, naprotiv ona ih povećava, omogućuje nam svakodnevne aktivnosti”. Diljem Hrvatske, kako se navodi, u više od 40 gradova svake večeri se organiziraju prosvjedi građana protiv uvođenja Covid potvrda.

Ljudi nose lumine (lampaše koji se nose na groblja), kako kažu, “donose svjetlo u tamu”, pjevaju pjesme o slobodi, a prosvjedi se završavaju simboličnim “Ne!” formiranim od lumina na gradskom asfaltu.

8 thoughts on “U Hrvatskoj obavezne digitalne EU Covid potvrde: Evo na koga se odnsoi ova odluka i kad počinje njena primjena

  1. 243148 134130Excellent weblog here! Moreover your internet site rather a good deal up rapidly! What host are you the usage of? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol 110781

  2. 816236 729052An attention-grabbing discussion is worth comment. I believe which you need to write much more on this matter, it wont be a taboo subject nonetheless normally persons are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers 671713

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.