30/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

U EU zgroženi: Vlast u Srbiji saučesnik ropstva u Linglongu

2 min read

Poslanici Evropskog parlamenta saopštili su da su zgroženi nedavnim izvještajima o navodnoj trgovini ljudima u Srbiji u cilju radne ekslopatacije.

Oni su istakli da užasne slike, poslate sa gradilišta kineske fabrike Linglong, ukazuju da se na granicama Evropske unije odvija moderno ropstvo.

Poslanici EP naglašavaju da je potpuno neprihvatljivo da država, koja želi da postane članica EU, toleriše izgradnju i održavanje fabrike koja, prema navodima, vrši trgovinu ljudima nad zaposlenima i eksploataciju na teritoriji domaćina.

“Procjenjuje se da na gradilištu kineske kompanije Linglong živi i radi oko 500 vijetnamskih radnika. Izvještaji iz prve ruke daju užasnu sliku – sliku modernog ropstva na granici Evropske unije. Ovi radnici žive u nehumanim uslovima – rade 26 dana u mjesecu, 9 sati dnevno, bez obezbijeđene zaštitne opreme na radu. Izvještaji pokazuju da oni takođe žive u prenaseljenim barakama, bez odgovarajućeg grijanja ili kanalizacije, bez dovoljno struje i sa nedovoljno hrane. Radnici su, kako se izvještava, dva puta do sada štrajkovali u znak protesta zbog nedostatka hrane i plata koje nisu isplaćene od maja. Potpuno je neprihvatljivo da država, koja želi da postane članica EU, toleriše izgradnju i održavanje fabrike koja, prema navodima, vrši trgovinu ljudima nad zaposlenima i eksploataciju na teritoriji domaćina.

Ćutanje srpske vlade o ovom prinudnom radu znači da su oni saučesnici u modernom ropstvu”, navodi se u tekstu.

Poslanici EP pozvali su srpske vlasti, u prvom redu Ministarstvo zaduženo za rad, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova, nadležne inspekcije i tužilaštvo da pod hitno reaguju na eklatantne povrede radničkih prava i ljudskog dostojanstva.

“Srbija mora da pokaže da pripada evropskoj porodici naroda, promovišući visoke standarde ljudskih i radničkih prava. To uključuje i temeljnu analizu kineskih investicija u zemlji i sprovođenje standarda rada i životne sredine. Dostojanstven rad i ljudska prava moraju se poštovati”, poručuju poslanici EP.

Saopštenje su potpisali: Klemen Grošelj (Obnovimo Evropu), Viola fon Kramon (Zeleni), Tineke Strik (Zeleni), Tonino Picula (socijaldemokrate), Grendolin Delbos Korfild (Zeleni), Irena Joveva (Obnovimo Evropu), Tomas Vajts (Zeleni).

(Nova.rs)

56 thoughts on “U EU zgroženi: Vlast u Srbiji saučesnik ropstva u Linglongu

  1. Thank you for another informative website. The place else may I am getting that type of info written in such a perfect method? I have a venture that I’m simply now operating on, and I’ve been at the glance out for such info.

  2. Thank you a lot for sharing this with all of us you actually recognize what you’re speaking about! Bookmarked. Kindly also visit my website =). We may have a hyperlink alternate arrangement among us!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.