22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Trebaju samo pare: Za početak uvođenja novih tehnologija u izbore nije potrebno mijenjati zakon

3 min read

U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine smatraju da se nakon 11 godina izborni proces mora tehnološki unaprijediti. Stoga je CIKBiH prošle sedmice usvojio zaključak o izradi projektne dokumentacije za elektronsku identifikaciju birača i slanje rezultata izbora sa biračkog mjesta u CIKBiH.

Početni korak

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar kaže za naš list da je donošenje zaključka samo formalni početak aktivnosti ove institucije, a realizacija će dobrim dijelom ovisiti i o inputima relevantnih institucija BiH.

Realizacija ovog projektnog zadatka za naredne izbore zavisi od sredstava, napominje Hadžiabdić

– Nemamo apsolutno nikakav input od države u kojem smjeru uopće treba da se kreće jačanje integriteta izbornog procesa i unapređenja procesa kroz uvođenje novih tehnologija. Bez obzira na sve, SIP nije stao u svojim aktivnostima i tražimo moduse kako da bilo koji segment izbornog procesa pokušamo unaprijediti. U kontaktima sa predstavnicima IDDEEA smo detektirali određene segmente, gdje možemo raditi na projektu, gdje bismo mogli, u kojim sferama izbornog procesa, bez izmjena Izbornog zakona unaprijediti sam proces uvođenjem novih tehnologija ili digitalizacijom određenih sfera u izbornom procesu, rekao je Bakalar.

Ističe da je donošenje ovog zaključka početni korak nakon izrade nacrta projektnog zadatka u sferi dva segmenta digitalizacije izbornog procesa.

Realizacija ovog projektnog zadatka za naredne izbore zavisi od sredstava, napominje Hadžiabdić

– Jedan se odnosi na elektronsku autentifikaciju birača na biračkom mjestu, a drugi na unos i transmisiju izbornih rezultata sa biračkih mjesta prema SIP-u. U tom smislu, Kolegij SIP-a je donio zaključak i zauzeo stav da ćemo se obratiti PSBiH, da ih obavijestimo i o našim aktivnostima i da ih podsjetimo na neke prethodne korake, s obzirom na to da se zadnje unapređenje u izbornom procesu BiH desilo davne 2010. godine, kaže Bakalar.

Za sve to potrebni su i vrijeme i novac, odnosno podrška BiH da se ide u tom smjeru. No, imajući u vidu odnos stranaka prema izmjenama Izbornog zakona, planovi bi mogli ostati na dugom štapu.

Obuke i nabavke

– Ono što je bitno naglasiti jeste da po mišljenju CIK-a za ova unapređenja nije potrebna izmjena Izbornog zakona BiH. Za ovo nam je potrebno vrijeme za javnu nabavku i već smo zakasnili. Sve i da izradimo projektnu dokumentaciju do decembra – realizacija ovog projektnog zadatka za naredne izbore zavisi od sredstava. Ako se pojavi i donator, javnu nabavku opreme treba završiti u februaru, kako bi se provele obuke. Samo pod tim uslovima to može biti realna opcija. Radi se o značajnim sredstvima i nisam siguran da će bilo ko od donatora u ovako kratkom vremenu ulaziti u rizik, pa se suočiti s tim da oprema nije dobro instalirana, testirana, pripremljena ili izborna administracija ili učesnici ne znaju da njom barataju, naglašava Irena Hadžiabdić, članica CIK-a BiH.

Prema ranijim navodima, procjena je da bi za uvođenje novih tehnologija trebalo obezbijediti 10 miliona maraka, što je CIK u budžetskom zahtjevu za 2022. godinu i doznačio Vijeću ministara BiH.

6 thoughts on “Trebaju samo pare: Za početak uvođenja novih tehnologija u izbore nije potrebno mijenjati zakon

  1. I am unquestionably bookmarking this web site and sharing it with my friends. You will be getting plenty of visitors to your web site from me!

  2. That is some pretty fascinating ideas, but Ive got a question for you. I have a WordPress site, however my design is rather boring. Yours looks genuinely great though and I am wondering if it is a premium theme? Im just contemplating acquiring one, but I genuinely like yours. Cheers!

  3. 216703 658487Hiya! awesome blog! I happen to be a day-to-day visitor to your web site (somewhat much more like addict ) of this website. Just wanted to say I appreciate your blogs and am seeking forward for a lot more to come! 620197

  4. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the superb works guys I?¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

  5. Along with every thing which appears to be developing throughout this specific subject material, your opinions tend to be rather stimulating. Nevertheless, I appologize, because I can not subscribe to your entire theory, all be it radical none the less. It seems to us that your commentary are not totally justified and in fact you are your self not completely certain of the assertion. In any case I did take pleasure in reading it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.