22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

The Times: Zapad priprema sankcije za lidere bosanskih Srba kako bi se izbjegao novi rat

3 min read

Ugledni londonski list The Times ponovno je pažnju posvetio političkoj situaciji u BiH, a u autorskom tekstu Brune Waterfielda govori se o koordiniranoj akciji Zapada protiv vlasti u RS-u.Kako se navodi, zapadne sile pripremaju niz sankcija protiv separatističkih snaga za koje se navodi kako zbog svojih poteza mogu izazvati raspad Bosne i pokrenuti novi sukob na Balkanu.

“Prema diplomatskim izvorima, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pripremaju nove mjere za kažnjavanje nacionalističkog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, a Njemačka u Evropskoj uniji predvodi ista nastojanja”, navodi se.

Iako je Dejtonski mirovni sporazum osigurao mir, The Times navodi kako Zapad strahuje da bi nove separatističke aktivnosti mogle nanijeti veliki udarac zapadnoj diplomatiji, naročito ukoliko se uzme u obzir neslavan završetak misije u Afganistanu.

“Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Evropa strahuju da će raspad Bosne zadati još jedan udarac diplomatiji ovih zemalja pogotvo nakon raspada afganistanske vlade koju su podržavale zapadne zemlje. Od svega što se dešava u Bosni i Hercegovini, najveću korist bi mogle imati Rusija i Kina koje šire utjecaj na ovom prostoru”, navodi se u tekstu The Timesa.

Inače, u posljednjih nekoliko dana među diplomatskim krugovima intenzivirala se priča o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku kao i drugim zvaničnicima u RS-u i kompanijama koje su povezane s njima. Britanski parlament nedavno je održao sjednicu na kojoj se upravo govorilo o stanju u BiH.

“Kao što je Schmidt rekao, BiH se suočava s velikom egzistencijalnom krizom i konflikt je moguć. Secesionisti imaju podršku Rusije što smo vidjeli na sjednici Vijeća sigurnosti, ali i Srbije. Ovo je opasna stvar za zemlju u kojoj se dogodilo etničko čišćenje i genocid tokom devedesetih godina. Moramo prepoznati zlo. Sada je vrijeme da djelujemo, a ne da čekamo. Ako budemo čekali, opet ćemo gledati smrt u našem dvorištu”, rekao je zvaničnik Konzervativne partije Anthony Mangnall.

Sličnog je razmišljanja i zastupnica Alicia Kearns koja je pozvala na održavanje NATO vježbe na Balkanu.

“Velika Britanija bi trebala razmotriti ponovno pridruživanje misiji ili povećati naše snage u NATO štabu u Sarajevu i pozvati NATO da razmotri zajedničku vježbu na Balkanu. Također, trebamo organizovati sastanak NATO Kvinte i da multiltaralne napore stavimo na dnevni red na sastanku ministara vanjskih poslova NATO zemalja u Rigi ovog mjeseca”, naglasila je Kearns.

Mišljenje o trenutnoj situaciji u BiH podijelio je i Heiko Maas koji je u razgovoru za Klix.ba rekao da Njemačka ne može usmjeravati novac u entitet koji radi na rušenju BiH.

“Njemačka pruža najveću bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini. No, sasvim je jasno: mi niti možemo niti hoćemo usmjeravati novac njemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države. A razmislit ćemo i o pojedinačnim mjerama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet ove zemlje. U tom pogledu veoma blisko se usaglašavamo s našim partnerima, unutar EU, ali i sa Amerikancima i Britancima”, naveo je Maas.

73 thoughts on “The Times: Zapad priprema sankcije za lidere bosanskih Srba kako bi se izbjegao novi rat

  1. 803780 570298Hi! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? Im kinda paranoid about losing everything Ive worked hard on. Any guidelines? 174831

  2. I’m not sure the place you’re getting your information, however great topic. I must spend a while finding out more or figuring out more. Thanks for excellent information I was in search of this information for my mission.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.