22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Šta je ruskom ambasadoru “zasmetalo” u govoru Sattlera?

2 min read

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov sve više zabavlja javnost novim i novim dosjetkama na Facebooku. 

Kada toga nema, napravi skadnal.

Najnoviji je upriličio u Brčkom jučer, kada je demonstrativno napustio svečanost povodom 22. godine od proglašenja ovog grada distriktom Bosne i Hercegovine.

Kako će danas objasniti u jednom od svojih “vickastih” postova, Kalabuhov (koji neodoljivo izgledom liči na Wolfganga Petritscha iz mlađih dana) ustao je i otišao nakon “provokacija” šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera. 

A šta je to Sattler izgovorio na bini u Brčkom?

Kako nam je prenešeno, Sattler je imao “sasvim ok” govor. 

Prenešeno nam je da je u svom istupu on najprije kritizirao rukovodstvo entiteta RS zbog posvemašnje blokade institucija Bosne i Hercegovine, što je samo dodatno usporilo i zaustavilo put naše države prema EU. 

Osvrnuo se i na stanje u Ukrajini. 

Agresiju Rusije na tu zemlju nazvao je sramotnom i nezakonitom. Naveo je da je taj čin doveo do pojačane sigurnosne budnosti ne samo u Evropi, već i širom svijeta, te da je povećan i broj vojnika EUFOR-a u BiH. 

Istakao je i da EU neće dopustiti ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. 

(Negdje tokom tog dijela govora, prenešeno nam je, Kalabuhov je napustio skup.)

Sattler je prenio i da je procjena u Briselu da ne postoje sigurnosni rizici u BiH i da kriza koju generira Milorad Dodik ima političke implikacije. 

Pohvalio je rukovodstvo Brčkog za predanost u provođenju reformi i borbi protiv korupcije. 

Istakao je i da se nada da će se politička kriza prevladati i BiH krenuti prema ispunjavanju kriterija za dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU. 

Na kraju je čestitao Dan Brčko distrikta, kao i Dan žena.

3 thoughts on “Šta je ruskom ambasadoru “zasmetalo” u govoru Sattlera?

  1. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.