29/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Ruska agresija na Ukrajinu ne ide po planu, poziv Srbije rezervistima otvara opasna pitanja

2 min read

Nastavljaju se žestoke borbe na dva glavna pravca ruskog napredovanja u Ukrajini, Harkov i Kijev. Istovremeno ruski zvaničnici tvrde da se civili ne gađaju, dok se stalno pojavljuju novi dokazi o stravičnom bombardovanju gusto naseljenih urbanih centara ukrajinskih gradova koji se nalaze na glavnim osama napredovanja ruskih snaga.

Broj civilnih žrtava stalno raste. Ruski vojni napori i deveti dan borbi bili su usmjereni na sjeverozapadni, sjeverni i istočni oklopni klin koji se usmjerava prema Kijevu, dok gradovi Černjihiv, Suma i Harkov i dalje odolijevaju svim ruskim pokušajima da ih osvoje i okruže.

Cilj istočne izbočine u ukrajinskom frontu i dalje ostaje dosezanje istočne obale rijeke Dnjepar. Čuvena kolona od 60-ak kilometara i dalje se vuče polako prema Kijevu, privlačeći pažnju svjetskih medija što joj i jeste osnovna svrha.

Za šta se sprema Srbija

Ministarstvo odbrane Republike Srbije uputilo je poziv “licima iz rezervnog sastava radi saopćavanja rasporeda i izvođenja vježbi na teritoriji nadležnosti Uprave za obaveze odbrane”. Ovaj potez Srbije otvara mnoga vrlo opasna pitanja, stoga se nadam da će i NATO kao i vlasti u Bosni i Hercegovini imati sve vrste odgvora koje bi ovaj potez mogao da proizvede.

No, da Rusija popušta govori i podatak da su rusi tražili od amerikanaca otvaranje tzv. Crvene linije za razgovor vezano za situaciju u Ukrajini. Putin je kao način ublažavanja informacije o ponovnom uspostavljanju veza na relaciji Moskva – Vašington upozorio svijet da Rusiji ne uvodi dodatne sankcije. Putin je također zatvorio pristup svim zapadnim društvenim mrežama, jer je očigledno da rusi na taj način dobijaju prave informacije o svemu što se događa u Ukrajini.

Situacija sa velikim brojem izbjeglica se polako komplicira kako se njihov broj u susjednim zemljama Ukrajine stalno povećava i već je prešao milion ljudi uglavnom žena i djece. Evropska Unija, Ceveni Križ i UN-ove organizacije čine sve da zbrinu ukrajinske izbjeglice.

71 thoughts on “Ruska agresija na Ukrajinu ne ide po planu, poziv Srbije rezervistima otvara opasna pitanja

  1. I’ve read several excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you put to create the sort of fantastic informative web site.

  2. It’s really a cool and helpful piece of info. I’m satisfied that you just shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  3. Hello! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no backup. Do you have any methods to stop hackers?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.