22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Rusija na pragu NATO-a: Granatiranjem kod Lavova rat se približio Evropskoj uniji

1 min read

Granatiranje baze u blizini ukrajinsko-poljske granice predstavlja prvi direktniji napad Rusije na područja bliže NATO-u. Osim što su projektili ispaljeni nedaleko od članice Alijanse, ruska prijetnja se ogleda i u tome što su uništene upravo baze NATO-a.Ovime se Rusija značajno pomjerila zapadnije u Ukrajinu, a bliže Evropskoj uniji.

Ruske rakete su jučer ujutru pale na vojnu bazu koja se nalazi zapadno od Lavova, a što je svega 24 kilometra od granice NATO-a. Ispaljeno je otprilike 30 projektila, a poginulo je najmanje 35 ljudi, 134 osobe su povrijeđene. Bio je to do sada najbliži napad NATO-ovoj granici.

U priopćenju vojne uprave Lavova navodi se da su “okupatori pokrenuli zračni napad na Međunarodni centar za održavanje mira i sigurnosti u Javorivu”. Riječ je o jednom od najvećih poligona u Ukrajini od 360 kilometara kvadratnih na kojem održavaju većinu svojih vježbi sa zemljama NATO-a.

3 thoughts on “Rusija na pragu NATO-a: Granatiranjem kod Lavova rat se približio Evropskoj uniji

  1. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.