22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Rudari proveli noć pred zgradom Vlade, odbijaju pregovore

2 min read

Dio rudara rudnika uglja jutro je dočekalo ispred zgrade Vlade FBiH, gdje su probdjeli uz zapaljene vatre i ogrnuti u deke koje su im dostavljene. 

Vlada Federacije BiH sinoć je na hitnom sastanku povodom štrajka i zahtjeva rudara sedam rudnika u FBiH donijela odluku o formiranju pregovaračkog tima za razgovore sa predstavnicima rudara.

Nakon sastanka premijer FBiH Fadil Novalić je kazao kako je sazvao sastanak sa članovima Vlade, sindikata, direktora Elektroprivrede BiH i Upravnog odbora te da su pozvali i Sindikat rudara.

– Želio sam čuti šta je tačan problem i nažalost nisam dobio odgovor i u tom smislu smo formirali pregovaračku skupinu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem – kazao je Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je kazao kako su na sastanku iznijeli  zahtjeve sindikata te analizirali svaki od osam istaknutih zahtjeva.

– Neki od zahtjeva su logični i prihvatit ćemo ih, neki ne i treba razgovor. Nemoguće je smijeniti svih sedam direktora, doveli bismo sve u kolaps – kazao je federalni ministar, istaknuvši kako su neki od zahtjeva prihvatljivi odmah ali i da dalje treba pregovarati.

–  Zahtjev za smjenu direktora rudnika su neprihvatljivi i tu se treba razgovarati. Zadnja dva oglasa za prijem direktora nije se niko prijavio. Iz ostalih tačaka će doći možda neka druga rješenja – rekao je ministar Džindić.

Rudari sedam rudnika u FBiH koji posluju u sklopu koncerna Elektroprivreda BiH, okupili se jučer na protestu ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim Pravilnikom o plaćama i Pravilnikom o radnom učinku, te su istaknuli osam zahtjeva uz obrazloženje kako neće obustaviti proteste dok ti zahtjevi ne budu ispunjeni.

(Vijesti.ba)

51 thoughts on “Rudari proveli noć pred zgradom Vlade, odbijaju pregovore

  1. 613451 89051I believe other internet site owners need to take this website as an example , extremely clean and great user genial style . 753737

  2. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your website in my social networks!

  3. I was recommended this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.