22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Rasprava u parlamentu o SNSD-ovom prijedlogu zakona: Ovo je nastavak negiranja genocida

2 min read

Za pojedine državne parlamentarce je SNSD-ov prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid nastavak negiranja genocida u Srebrenici.

Problematizirali su to što je riječ o prijedlogu posebnog zakona, smatrajući da bi bilo primjerenije da je sadržan u formi izmjena i dopuna Krivičnog zakona. S obzirom na to, u bojazni su da bi njegova primjena uzrokovala pravnu nesigurnost.

Diskutujući o tome da li se predloženi zakon treba razmatrati po hitnom postupku, kako je to SNSD tražio na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, pojedini su konstatovali da SNSD predloženim zakonom želi imati alibi za povratak u državnu vlast.

Zastupnica SNSD-a Snježana Novaković-Bursać uvjerava da iza predloženog zakona stoje dobre namjere u cilju smirivanja tenzija i obnavljanja dijaloga.

“Iskreno želimo pokazati da se ovi problemi trebaju početi rješavati s prave strane. Postoji način da to radimo u skladu s Ustavom. Od mogućnosti i želje jasno iskazane na djelu da radimo na ovakav način, mislimo da se mogu početi rješavati problemi”, dodaje.

Napomenula je da je predloženi zakon posljedica, tj. reakcija na odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakonsku zabranu negiranja genocida.

“Ovo je reakcija na djelovanje suprotno od Ustava i nadamo se da će se tome stati ukraj za dobrobit Bosne i Hercegovine. Niko ne bi trebao donositi zakone osim onih koji su izabrani da to čine u zakonodavnim organima različitih nivoa vlasti”, kazala je Novaković-Bursać.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović smatra da je problematično predlagati ovakav zakon po principu uzmi ili ostavi. Za njega bi bilo izglednije da se ovaj zakon prihvati da su u njegovom predlaganju učestvovale sve stranke. Prema njegovim riječima, postoje formulacije u zakonu koje nisu prihvatljive.

55 thoughts on “Rasprava u parlamentu o SNSD-ovom prijedlogu zakona: Ovo je nastavak negiranja genocida

  1. Excellent post however , I was wondering if you could write a litte more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more. Bless you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.