22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Protestne blokade saobraćaja u nekoliko gradova Srbije

3 min read

Demonstranti su u nekoliko gradova Srbije 27. novembra u 14 časova blokirali puteve i mostove na jedan sat.

Kako su javili reporteri Radija Slobodna Evropa (RSE) došlo je i do nadgurivanja sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Saobraćaj je u Beogradu bio blokiran na nekoliko lokacija, a sve vreme su bile prisutne jake policijske snage.

U isto vreme demonstranti su se okupili na mostu “Duga” u Novom Sadu, kao i na jednoj raskrsnici u centru tog grada u Vojvodini. Došlo je i do nadgurivanja sa policijom koja je pokušavala da spreči blokadu, kada je uhapšeno nekoliko demonstranata.

Demonstranti su se i sa ove lokacije razišli oko 15 časova.

Slična akcija organizovana je i u Zrenjaninu u Vojvodini, gde je takođe došlo do hapšenja. Opoziciona Stranka slobode i pravde je saopštenju tražila da se uhapšeni, za koje se navodi da su članovi te stranke, u tom gradu puste na slobodu.

Blokade su organizovane i u nekoliko drugih gradova u Srbiji.

Akciju je organizovalo nekoliko nevladinih organizacija u znak protesta protiv Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji, koje je Skupština Srbije usvojila.

Organizatori protesta smatraju da ti zakoni predstavljaju udar na privatnu svojinu građana, kao i da idu u korist privatnih kompanija, navodeći kao primer Rio Tinto, koji planira eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji. O tom projektu su vlasti u Srbiji najavile da će se građani izjašnjavati na referendumu.

Ekološki aktivisti smatraju da je problematična predložena odredba koja omogućava da se postupci u vezi sa eksproprijacijom zemljišta, odnosno oduzimanjem privatne svojine zbog projekta od javnog interesa, obavljaju po hitnom postupku u roku od pet plus tri dana.

Takođe, ocenjuju problematičnim i ukidanje cenzusa od 50 odsto upisanih birača na referendum.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 23. novembra da izmene zakona nemaju veze Rio Tinto, navodeći da je ta kompanija već otkupila svu potrebnu zemlju od ljudi i da ne postoji ni jedna parcela koju treba da ekspoprisati. Dodala je da se takav zakon o eksproprijaciji donosi kako bi se ubrzali infrastrukturni radovi, naročito kada je prepreka na putu neki nelegalni objekat.

Kada je reč o Zakonu o referendumu, Brnabić je rekla da se on uklađuje sa Ustavom iz 2006. godine.

MUP: Blokade protivzakonite

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je 27. novembra da su blokade saobraćaja i održavanje neprijavljenih skupova kršenje zakona.

Predstavnik MUP-a je pokušao tokom dana da preda aktivistima dokument u kojem se odbija njihova prijava skupa, ali su aktivisti to odbili.

MUP Srbije je naveo da okupljanje nije dozvoljeno na mestima na kojim preti opasnost od nastupanja ugrožavanja bezbednosti.

“Svaki neprijavljeni skup, a posebno onaj koji se odvija na putevima i mostovima je veliki rizik i izazivanje opasnosti po učesnike u saobraćaju, kao i učesnike skupa”, naveo je MUP.

Pošto skupovi nisu prijavljeni, dodaje se, policija ne može da vrši njihovo obezbeđenje i da garantuje bezbednost.

“Svu odgovornost za sve što može da se desi snose organizatori neprijavljenih skupova”, dodaje se u saopštenju.

Kao odgovor na to, nevladina organizacija Pokret Ekološki ustanak pozvala je u saopštenju pripadnike policije da stanu uz građane i da “ustanu u odbranu zakona i institucija svoje zemlje”.

Potpredsednica Vlade Srbije: Blokadom puteva žele da izazovu haos

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je u svojoj reakciji da su blokade soabraćaja “običnan teror manjine”.

“Jasno je bilo nakon prvih okupljanja, a danas je samo potvrđeno da se radi o politički obojenom protestu. Nikakav Rio Tinto, niti usvojeni zakoni u Narodnoj skupštini nemaju veze sa blokadama puta”, rekla je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju od 27. novembra.

Potpredsednica Vlade je pozvala organizatore da izađu na izbore i tamo kandiduju svoju politiku.

“Blokadom puteva žele da izazovu haos, jer im je jasno da nemaju podršku građana”, dodala je Mihajlović.


(Vijesti.ba / RSE)

42 thoughts on “Protestne blokade saobraćaja u nekoliko gradova Srbije

  1. 768814 302877That being said by use it all, planet is really restored slightly much more. This situation in addition will this certain Skin tightening and starting to be moved and into the mood of these producing activities. everyday deal livingsocial discount baltimore washington 555898

  2. 39335 454216This Los angeles Weight Loss diet happens to be an low and flexible going on a diet application meant for typically trying to drop the weight as well within the have a much healthier lifetime. shed weight 515080

  3. Hi there, I found your website by the use of Google at the same time as searching for a related topic, your site came up, it seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  4. I really enjoy looking through on this website, it holds wonderful posts. “A short saying oft contains much wisdom.” by Sophocles.

  5. I¦ve learn a few excellent stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you put to create this sort of fantastic informative web site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.