30/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Projekt Diaspora Invest je u pet godina podržao 164 kompanije u BiH

2 min read

Od aprila 2017. godine do danas USAID je kroz projekt Diaspora Invest podržao 164 kompanije koje su u tom periodu stvorile 1.571 novo radno mjesto i više od 54,4 miliona KM novih investicija u Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je to danas na završnoj konferenciji USAID-ovog projekta Diaspora Invest, kada je istaknuto i da je tokom trajanja projekta osigurana podrška u posredovanju domaćih kompanija za izlazak na međunarodno tržište. Investitori iz dijaspore dolaze iz 22 zemlje svijeta, a njihova ulaganja u Bosnu i Hercegovinu pokrivaju 64 lokalne zajednice.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson istakao je da se danas obilježava kraj petogodišnjeg USAID-ovog projekta u koji je američka Vlada uložila 6,6 miliona KM što je pomoglo članovima dijaspore da se vrate u BiH i pomognu ulaganja.

Investicija je generirala 22 miliona dolara, a samo u ovoj godini prihodi su iznosili više od 74 miliona dolara, dodajući da je specifičan aspekt ovog projekta to što je većina tih investicija usmjerena u manje lokalne zajednice poput Lopara i Livna i zapošljavaju najveći broj ljudi.

Napominje da bi vlasti BiH trebale stimulirati ovu vrstu investicija, a ono što se radi s vlastima Brčko Distrikta i Federacije BiH je da se stvori strateški okvir da bi se pomoglo tim nastojanjima jer investicije dijaspore sa svojim ulaganjima donose aspekte standarda Evropske unije i u kompanije i u zapošljavanje.

“U zemljama zapadnog Balkana postoji veliki ekonomski potencijal, ali BiH zaostaje za susjedima jer ne uspijeva implementirati reforme u cilju evropskih integracija”, kazao je Nelson.

Kako je pojasnio predstavnik Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić, centra koji je osnovan u okviru USAID-ovog projekta za podršku investitorima, kroz pet godina testiran je interes dijaspore da investira u svoju zemlju porijekla i imaju značajne rezultate.

Dodaje da se Centru obratilo 200 investitora iz dijaspore kojima su na razne načine pomogli da uspostave poslovnu saradnju ili investiraju, a velika je spremnost dijaspore evidentirana jer je na dva miliona dolara razvojne pomoći dijaspora investirala 22 miliona dolara.

Uglovnom se ulaže u mjesta porijekla zbog čega se svi ohrabreni da se s ovim nastavi i budućnosti, a istovremeno je povećana svijest o razvojnom potencijalu dijaspore.

Jedan od korisnika projekta je i vlasnik kompanije Ekonomik Group iz Srebrenice Bojan Rankić koji kaže da njegova firma zapošljava gotovo 100 radnika, a USAID im je pomagao pri kupovini mašina zahvaljujući kojima su oni uduplali svoj kapacitet.

116 thoughts on “Projekt Diaspora Invest je u pet godina podržao 164 kompanije u BiH

  1. Žao mi je što ovo stavljam na internet, ali nemam izbora. Zar nikad nisam vjerovao u ljubavne čarolije ili čarolije dok nisam upoznao tog mađioničara kada sam ove godine posjetio svog prijatelja u ukrajini na poslovnom summitu. Susrećem čovjeka po imenu dr. Alaba bio je stvarno moćan, i mogao je pomoći s čarolijama koje bi vratile izgubljene, ljubavnike i magični novac, magiju ili magiju za dobar posao ili sreću. Sada sam sretan. Svjedočim jer me muškarac za kojeg sam se htjela udati napustio 5 tjedana prije vjenčanja i moj život se okrenuo naglavačke jer je naša veza trajala 3 godine. Jako sam ga voljela, ali njegova majka je bila protiv nas i nije imala dobro plaćen posao. Kada sam sreo ovog mađioničara, rekao sam mu što se dogodilo i objasnio mu situaciju. U početku sam bio neodlučan i sumnjičav, ali sam samo pokušao. I za dva dana, kad sam se vratila u Njemačku, nazvao me prijatelj (sada muž) i došao k meni i ispričala sam se da je sve dogovoreno s njegovom majkom i obitelji i dobila novi razgovor za posao da se udam. Nisam vjerovao jer je dr. Alaba samo pitao moje ime i ime mog prijatelja i sve što sam htjela. Eto, sad smo sretni u braku i čekamo našu bebu, a moj muž također ima novi posao i život nam je postao puno bolji. Njegov e-mail je: sada smo sretni u braku i čekamo našu malu bebu, a moj muž također ima novi posao i život nam je postao puno bolji. Njegov e-mail je: sada smo sretni u braku i čekamo našu malu bebu, a moj muž također ima novi posao i život nam je postao puno bolji. Njegova e-mail adresa je: dralaba3000@gmail.com Možete ga kontaktirati i putem WhatsAppa/vibera na ovaj broj +1(425) 477-2744

  2. Hi, Neat post. There is an issue along with your website in web explorer, would check this?K IE still is the market chief and a large component of folks will miss your fantastic writing because of this problem.

  3. I’ve recently started a blog, the information you provide on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. “Her grandmother, as she gets older, is not fading but rather becoming more concentrated.” by Paulette Bates Alden.

  4. lasix furosemide [url=http://lasix.site/#]canadian pharmacy lasix [/url] taking lasix but not urinating why does furosemide increase blood urea

  5. Pingback: 1magnanimous

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.