30/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Predstavnici RS-a su odbijali dogovor u Dejtonu, umjesto njih se potpisivao ministar iz Srbije

3 min read

Politički predstavnici Republike Srpske Nikola Koljević, a naročito Momčilo Krajišnik nisu bili oduševljeni tokom pregovora u Dejtonu prije 26 godina te su odbijali pristati na predložena rješenja.

Dejtonski sporazum u koji se danas zaklinju Milorad Dodik i njegova stranka i koji ga tumače samo kako njima odgovara nije bio prihvatljiva opcija tokom pregovora u Dejtonu. Zašto? Zato što je prije svega Krajišnik žalio za Sarajevom i nije ga želio prepustiti Federaciji BiH. Također mu je smetalo što postoji kopnena veza Sarajeva sa Goraždem.

Sukobi s Miloševićem

Izvještaji i dokumenti nastali prije 26 godina potvrđuju kako su politički predstavnici bosanskih Srba žestoko odbijali kompromise, a zbog toga su često tokom pregovora ulazili i u sukobe sa Slobodanom Miloševićem. Koliko god suludo zvučalo, prije dvije i po decenije na pregovorima u SAD-u glas razuma u ime srpske politike dolazio je od Slobodana Miloševića. Izvještaji govore da su predstavnici bosanskih Srba bili spremni i nastaviti borbu, jer im cilj očito nije bio entitet pa su razočarenje iskazivali i konfrontacijom s Miloševićem.

Dušan Stojanović je za AP samo dan nakon potpisivanja Dejtona pisao kako je Milošević doslovno iz kabineta izbacio predstavnike bosanskih Srba Krajišnika, Koljevića i Buhu, dok je razgovarano o konačnom nacrtu mirovnog sporazuma. Milošević je sporazum nazvao historijskim i rekao da to znači kraj rata. Ipak, nekoliko trenutaka nakon potpisa Krajišnik je kazao da su “mape loše, ucjenjujuće i servilne“.

“Upozorili smo predsjednika Miloševića da niko nema pravo da potpisuje takav plan”, rekao je Krajišnik. “Naša delegacija nije prihvatila plan i mi smo bili jednoglasni u vezi s tim”, kazao je.

To je pokazalo da u srpskoj delegaciji u Dejtonu postoji veliki razdor.

Krajišnik se nije želio odreći Sarajeva

Nekoliko je razloga zašto se Krajišnik tako direktno protivio Miloševiću, naročito ako se zna da su bosanski Srbi i ranije prkosili Miloševiću i odbijali mirovne sporazume koje je podržavao tadašnji predsjednik SR Jugoslavije. Pojedini analitičari smatrali su da je vojska RS-a bila spremna nastaviti borbe i bez pomoći Miloševića.

“Niko nema pravo da se odrekne teritorija koje je naš narod krvlju branio. Milošević nije poštovao prvobitni dogovor o kartama koje su uključivale mnogo veće teritorije za Srbe”, rekao je Krajišnik u Dejtonu.

Ipak, to nije mnogo utjecalo na konačni dogovor jer je ranije dogovoreno da će Milošević i tadašnja SR Jugoslavija potpisati sporazum.

Umjesto Krajišnika, Dejtonski sporazum u ime RS-a potpisao je tadašnji ministar vanjskih poslova SR Jugoslavije Milan Milutinović. Tek 14. decembra na parafiranju Dejtonskog sporazuma, pod pritiskom NATO-a i Srbije, Krajišnik je parafirao dokumente.

I tako je entitet RS od odbijanja svojih političkih predstavnika da čak i pristanu na Dejton došao u fazu da neradnim danom, i to nezakonito, slavi datum potpisa u SAD-u, pozivajući se na tzv. slovo Dejtona, kojim danas ucjenjuju cijelu državu pokrećući proceduru povlačenja iz državnih institucija pa čak i formiranjem vojske RS-a.

Delegaciju RS-a u Dejtonu činili su Momčilo Krajišnik kao predsjednik Skupštine, potpredsjednik Nikola Koljević i Aleksa Buha kao ministar vanjskih poslova.

66 thoughts on “Predstavnici RS-a su odbijali dogovor u Dejtonu, umjesto njih se potpisivao ministar iz Srbije

  1. 31717 446041Hi, you used to write exceptional articles, but the last several posts have been kinda boring I miss your super writing. Past several posts are just just a little out of track! 889277

  2. 187689 853129I discovered your weblog internet site website on the search engines and check several of your early posts. Always sustain up the extremely good operate. I recently additional increase Rss to my MSN News Reader. Seeking for toward reading a lot a lot more on your part later on! 28364

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.