22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Plenković: Ulazak u eurozonu je snažna poruka investitorima

2 min read

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković u subotu je rekao da je izvjestan ulazak Hrvatske u eurozonu 2023. godine signal i poruka investicijskoj javnosti o ispravnosti smjera Vladine ekonomske i fiskalne politike, kao što je to i u slučaju agencije Fitch koja je jučer podigla hrvatski kreditni rejting.

“Ključ i ‘sidro’ ekonomskog smjera Hrvatske u budućnosti, zbog kojeg jača povjerenje u našu politiku od strane Europske Komisije, agencija i međunarodnih finansijskih institucija, je ulazak u europodručje. Smjer ulaska u europodručje i to s izglednim odlukama koje očekujemo u junu, a članstvo u eurozoni 1. januara 2023., daje kredibilitet svemu što radimo. Ljudi koji se ovime vrlo detaljno i stručno bave znaju što to znači za ekonomiju i stabilnost. Oni upravo taj motor kretanja hrvatske ekonomije vide kao jedan od najvažnijih”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Konferencija je uslijedila nakon što je američka agencija za kreditni rejting ‘Fitch’ jučer podigla kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, ističući napredak u pripremama za članstvo u eurozoni i snažan oporavak hrvatske ekonomije od pandemijske krize.

To je najbolji kreditni rejting u historiji Republike Hrvatske,.

Fitch procjenjuje da će Hrvatska uprkos pandemijskom šoku biti u poziciji da postane članicom eurozone u zacrtanom roku, januaru 2023., otprilike godinu dana prije nego što su u agenciji do sada prognozirali.

“Hrvatska je ocijenjena najboljim investicijskim rejtingom u historiji, nikada nismo imali BBB i pozitivne izglede. To nagovještava što ta agencija procjenjuje, prateći što se događa s našom fiskalnom politikom”, rekao je Plenković.

Sagledao je sinoćnju poruku FItcha u kalendaru predstojećih odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu, pri čemu se bitna odluka očekuje u junu iduće godine.

Kad se tada, na čemu se intenzivno radi, od onih koji o tome odlučuju dobije pozitivan odgovor o hrvatskom ulasku, Plenković je rekao da će se “automatski slati” signali prema agencijama da će Hrvatska biti još predvidljivija, stabilnija i ekonomski i finansijski još snažnija.

Naglasio je da poruke od strane Fitcha i Komisije, koja je ove sedmice značajno podigla prognozu rasta hrvatske ekonomije, nisu samo bitne za zaduživanje države na domaćem i stranim finansijskim tržištima, već da ova vrsta “vjerodajnica” i legitimiteta pomaže svima – malom i velikom gospodarstveniku, bankama, građanima, odnosno cijelom sustavu koji je međusobno povezan.

4 thoughts on “Plenković: Ulazak u eurozonu je snažna poruka investitorima

  1. I?¦ll immediately grasp your rss feed as I can’t find your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Please let me realize so that I may subscribe. Thanks.

  2. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any means you’ll be able to remove me from that service? Thanks!

  3. I’ll right away grab your rss as I can not find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.