30/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

OSMANOVIĆ O OPOZICIJI RS-a: “SDS-u, PDP-u, DNS-u nije mrsko ovo što Dodik radi…”

3 min read

Adil Osmanović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BIH u emisiji “Rezime” kaže da bi se ono što radi Milorad Dodik jednim dijelom moglo prokomentarisati kao pokušaj očuvanja vlasti.

“Ova kriza je ustvari odmjeravanje domaćih političkih snaga unutar BiH i prelamanje interesa velikih sila, Rusije sa jedne i SAD-a i njenih evropskih partnera sa druge strane. Odnosno, ovdje je u pitanju Dejtonski mirovni sporazum, da li će on opstati ili će ga neko ovakvim postupcima kao što radi Milorad Dodik dovesti u pitanje.”

Smatra da opozicija u RS-u ima svoj način pogleda na cijelu situaciju.

“Nažalost nema nekih velikih razlika kada je u pitanju ovo što radi Milorad Dodik između pozicije i opozicije. Ni opoziciji, prije svega SDS-u, PDP-u, DNS-u nije mrsko ovo što Dodik radi, no oni smatraju da je to brzopleto, da to nije dobro odvagano da može dovesti u pitanje, kao što i jeste, opstojnost Republike Srpske. Tu se oni razlikuju i naravno ove njihove izjave su za njihovo biračko tijelo sa kojima bih se jednim dijelom složio, ali daleko je to od suštine.”

Na pitanje šta je cilj politike Milorada Dodika, odgovara: “Da pokuša Republici Srpskoj vratiti one stvari koje je ona imala nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Da na jedan neustavan, protuzakonit način vrati kad su u pitanju Oružane snage, Uprava za indirektno oporezivanje, Visoko sudsko i tužilačko vijeće i sve ono drugo što je urađeno u skladu sa Ustavom i zakonom i što je urađeno na nivou države Bosne i Hercegovine u PS BiH.”

Osmanović navodi da Dodik više ne može nazad.

“Pravio je procjene kakva je situacija kad je u pitanju međunarodna zajednica. Vidimo da je nažalost dobio podršku Rusije, ovog puta potpuno otvorenu, za takvo jedno antiustavno i antidejtonsko djelovanje. Zatim pokušava napraviti bolju suradnju sa desničarskim strankama i vladama kad je u pitanju EU i pokušava uraditi ono što, na neki način, priželjkuju mnoge politike i političari kad je u pitanju RS. Odnosno ideja Republika Srpska kao država nikada nije poražena.” 

O najavama održavanja sjednica NSRS-a kaže da je sve politika, ali da su to prekrupni antiustavni potezi da bi se mogli posmatrati kao političko poigravanje.

“On je do sada već morao da se nađe pred Sudom BiH. Potpuno je izostala reakcija Tužilaštva BiH kada je u pitanju kršenje ustavno-pravnog poretka i drugih institucija na državnom nivou. I naravno jedno značajno kašnjenje međunarodne zajednice kad su u pitanju određene sankcije. Prije svega, SIPA je morala da reaguje, ali je očigledno da postoji značajan politički uticaj od strane SNSD-a. Ali mi očekujemo i tražimo od tih organa da reaguju kad je u pitanju pokušaj kršenja ustavno-pravnog poretka. Tužilaštvo BiH je moralo da reaguje i kada je Željka Cvijanović donijela ukaz da Zakon o zabrani negiranja genocida ne važi za teritorij RS-a. Morao je da reaguje i OHR. To nereagiranje dodatno komplikuje stvari u BiH.”

Ističe da BiH ima specifičan ustavno-pravni poredak i da Djetonski mirovni sporazum nije savršen sporazum.

“Zato je u njemu Aneks 10 u kojem stoji visoka i značajna uloga međunarodne zajednice. Pored toga što postoji odgovornost domaćih institucija, postoji ogromna i velika odgovornost međunarodne zajednice koja, ubijeđen sam, razmatra, analizira i neminovno je da prema lideru SNSD-a i svima oko njega će morati biti poduzete sankcije. Zato što je ovo uvođenje u jedan prostor u kojem bi vladala anarhija. Više niko u BiH ne bi bio u obavezi da poštuje Ustav, zakone na svim nivoima, odnosno ovi problemi u BiH prelivaju se na cjelokupan Zapadni Balkan.”

Osmanović smatra da je Milorad Dodik prijetnja miru i u BiH i na Zapadnom Balkanu i da je on ruski pijun i igrač.

“On to sigurno ne bi mogao raditi bez značajne podrške Beograda i Rusije. Prema tome, on želi da pokaže da on ima tu energiju, tu snagu da može neke projekte da sprovede kad je u pitanju BiH.”

(federalna.ba)

134 thoughts on “OSMANOVIĆ O OPOZICIJI RS-a: “SDS-u, PDP-u, DNS-u nije mrsko ovo što Dodik radi…”

  1. 635744 855898Outstanding post, I believe folks should learn a great deal from this web site its rattling user genial . 671575

  2. We absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be exactly I’m looking for. Do you offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write about here. Again, awesome website!

  3. Hello, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

  4. Pingback: 3bookseller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.