29/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

OGLASILI SE IZ RUSKE AMBASADE U BIH: “BiH se sastoji od entiteta, što prije zatvoriti OHR, NATO nije cilj…”

2 min read

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini nije učestvovala u dvodnevnom radu sjednice političkih direktora PIC-a. Kao razlog nedolaska na sjednicu iz Ambasade su naveli to što ne priznaju Christiana Schmidta kao visokog predstavnika jer je “imenovan mimo Vijeća sigurnosti UN-a”.

“Željeli bismo skrenuti pažnju da i sam Ured Visokog predstavnika (OHR) potvrđuje ispravnost naše argumentacije. Naime, u zaključcima u vezi s nezavisnim godišnjim revizorskom izvještajem od 26. novembra, koji je odobrio PIC, direktno se navodi da „PIC predlaže kandidata za poziciju visokog predstavnika. Vijeće sigurnosti UN-a, koje je odobrilo Dejtonski mirovni sporazum i raspoređivanje međunarodnog vojnog kontingenta u Bosni i Hercegovini, odobrava navedenu kandidaturu’”, naveli su iz Ambasada Ruska Federacija u BiH.

Dodali su kako smatraju da je razlog unutrašnje političke krize u BiH subjektivne odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka i odbijanje partnera iz PIC-a da ispoštuju odobrenu proceduru za imenovanje visokog predstavnika.

“Vjerujemo da predloženi komunike naših zapadnih partnera sadrži iskrivljavanje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma. Primorani smo podsjetiti da BiH prema Dejtonu ne uključuje već se sastoji od dva entiteta. Polazimo od toga da se svi problemi u BiH trebaju rješavati isključivo putem dijaloga između bosanskohercegovačkih strana na osnovu uzajamno prihvatljivih kompromisa. To se odnosi i na vanjskopolitičke prioritete BiH, uključujući evroatlantsku integraciju, oko koje u zemlji ne postoji konsenzus. Insistiramo na tome da mandat PIC-a u okviru Dejtona ne podrazumijeva osiguranje članstva BiH u NATO-u”, poručili su iz Ambasade.

Ruska Federacija kao jedan od svjedoka Dejtona zalaže se za teritorijalni integritet i stvarni suverenitet BiH, podsjetili su.

“Radi postizanja ovog cilja potrebno je što prije zatvoriti OHR koji je postao kočnica na putu demokratskog razvoja BiH. Neophodno je što prije prenijeti svu odgovornost za stanje u zemlji na same građane BiH”, zaključeno je u reakciji Ambasada Ruska Federacija u Bosni i Hercegovini.

7 thoughts on “OGLASILI SE IZ RUSKE AMBASADE U BIH: “BiH se sastoji od entiteta, što prije zatvoriti OHR, NATO nije cilj…”

  1. 692644 935112This web page could be a walk-through like the data you wanted concerning this and didnt know who want to. Glimpse here, and youll surely discover it. 705604

  2. 351476 272385This internet site could be a walk-through its the data you wanted in regards to this and didnt know who ought to. Glimpse here, and youll completely discover it. 493307

  3. 869539 944703This internet site might be a walk-through its the data you wanted in regards to this and didnt know who should. Glimpse here, and youll definitely discover it. 776623

  4. I’ve been browsing on-line greater than three hours today, but I by no means found any attention-grabbing article like yours. It’s beautiful worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you probably did, the net shall be a lot more useful than ever before. “We are not retreating – we are advancing in another Direction.” by Douglas MacArthur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.