22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Nikšić o Dodiku: Ponašanje zloslutno, slično onom u Ukrajini

5 min read

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić uputio je pismo grupaciji Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu. Pismo objavljujemo u cjelosti.

Dragi prijatelji iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata,

Pišem vam u vrijeme velike prijetnje za Evropu i svjetski pravni i demokratski poredak prouzrokovane agresijom Rusije na Ukrajinu. Dozvolite da vam se prije svega zahvalim što ste uvažili naša ranija obraćanja i poduzeli niz koraka na zaštiti suvereniteta Bosne i Hercegovine i odgovaranja na agresivni separatizam vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Žao mi je što nismo imali priliku održati ranije dogovoreni konferencijski sastanak na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta. Povod za odgodu, vanredno obraćanje Evropskom parlamentu predsjednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, svakako zaslužuje prednost u ovom trenutku. Značajan dio onoga što sam planirao reći na tom sastanku iznijet ću u ovom pismu.

Bosna i Hercegovina je država koja se u kontinuitetu bori za temeljne principe savremenih demokratija. Desetljećima smo u prvim redovima borbe za jednakost u pluralnosti, kulturnu raznovrsnost, i neotuđivo pravo na suverenost nacija formiranih unutar njihovih internacionalno priznatih granica. Raznolikost je naše trajno naslijeđe, uprkos trajućim napadima i njenom negiranju od strane separatista.

Scenario koji se odvija u Ukrajini je scenario sa kojim se suočavamo i od kojeg se branimo otkako smo stekli svoju nezavisnost. Od zadnjeg desetljeća proteklog stoljeća, vodimo žustru borbu sa silama koje vladavinu reda i prava žele zamijeniti vladavinom sile i mača. Suprotstavljamo se sličnim političkim strukturama poput onih u separatističkim regijama Ukrajine.

Milorad Dodik i političko vodstvo entiteta Republika Srpska, administrativne jedinice države Bosne i Hercegovine, ustrajno podrivaju državni suverenitet, teritorijalni integritet i samo funkcionisanje države Bosne i Hercegovine. Ovaj kriminalni, neustavni i anticivilizacijski pothvat se provodi desetljećima, dosežući vrhunac u sadašnjem trenutku. To se također odvija uz saglasnost, tutorstvo i otvorenu podršku Ruske Federacije separatistima.

Naglašavamo da su u Evropi jedina dva političara državnog ranga koji su otvoreno stali uz Rusiju i protive se sankcijama Putinovom režimu Aleksandar Lukašenko i Milorad Dodik. Dodik je nakon posljednje sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine otvoreno zaprijetio ukrajinskim scenarijom u Bosni i Hercegovini i provođenjem u djelo separatističkih ambicija.

Obrazac ponašanja je zloslutno sličan onom u Ukrajini. Milorad Dodik i njegovi saradnici su predložili i usvojili niz separatističkih zakona i odluka u entitetu Republika Srpska, otvoreno osporavajući državne nadležnosti i suverenitet. Uz to, Dodik otvoreno promoviše rasističke stereotipe, negira genocid u Srebrenici, slavi osuđene ratne zločince i odbija autoritet legalno imenovanog Visokog predstavnika.

Ovi činovi su proglašeni neustavnim, nelegalnim, te činovima neprihvatljivog separatizma kojim se podriva međunarodni pravni poredak od strane međunarodne zajednice i Visokog predstavnika, najvišeg pravnog i izvršnog autoriteta u državi u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Najbučniji i uglavnom usamljeni glasovi kojim se amnestira Dodikovo djelovanje, očekivano, dolaze iz Rusije.

Istovremeno, Dodik paradoksalno optužuje za destabilizaciju i zagovaranje nasilja sve one koji upozoravaju međunarodnu zajednicu o neminovno destruktivnim i po mir prijetećim posljedicama njegovog djelovanja. Radi se o istoj praksi zamjene teza i inverzije istine, kako to čini i Putinov režim u Rusiji i Ukrajini.

Međunarodna zajednica, sa izuzetkom Rusije, je jednoglasna u osudama ovih aktivnosti. Mnogi činitelji međunarodnog poretka pozivaju na nametanje oštrih sankcija Dodikovom režimu podržanom od Rusije. Međutim, nikakve konkretne aktivnosti još uvijek nisu poduzete. U međuvremenu, državne institucije su potpuno paralizovane Dodikovim otvorenim bojkotom istih.

Također, Dodik istovremeno otvoreno pokušava spriječiti našu državu da se pridruži koaliciji zemalja koje se suprotstavljaju i osuđuju rusku agresiju u Ukrajini. Zbog svih navedenih razloga, pozivam vas da poduzmete hitne aktovnosti u okviru vaših nadležnosti da osigurate bezuvjetno pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Također, očekujem da podržite poduzimanje konkretnih, odlučnih mjera protiv separatiste Milorada Dodika, te da se njemu, njegovim saveznicima i režimu u Republici Srpskoj nametnu najstrože sankcije. Ovaj smjer djelovanja nije jedna od opcija. To je jedina opcija ako želimo spriječiti da Bosna i Hercegovina doživi sudbinu Ukrajine. Ovakav scenario može biti spriječen. Vremena za djelovanje ima, ali to vrijeme je odmah.

Na kraju, dozvolite da ovo pismo završim riječima koje je prije dva dana izgovorila međunarodno proslavljena novinarka, Christiane Amanpour, kada je pitana o poziciji Ukrajine: “Proživjela sam ovo u Sarajevu u devedesetim, kao i cijela moja generacija dopisnika, i svi su otpisivali Sarajevo i njegove branitelje četiri godine. Bili su znatno nadjačani oružjem, brojčano nadjačani. Čak su imali i embargo UN-a na uvoz oružja koji im je svezao ruke iza leđa dok su Rusi, Srbija i drugi koji su podržavali srpske separatiste njima slali tešku artiljeriju, oklopno naoružanje i slično. I nikada nije palo. Sarajevo nikada nije palo. I nije dobilo ništa od Zapada…I to je bilo samo srce ljudi i ono što su oni uspjeli učiniti.”

Uvjeravam vas da još uvijek imamo srce i istu odlučnost da se borimo za budućnost naše zemlje kao jedne, ujedinjene države jednakih građana, države članice EU. Sve što od vas tražimo je da nas ne otpišete još jednom. Sve što želimo da učinite je da ispunite moralnu obavezu i odgovornost koju je Zapad preuzeo na sebe. Odgovornost je preuzeta onog dana kada nas je Zapad uvjerio da ćemo dobiti svu potrebnu podršku i pomoć nakon što je potpisan mirovni sporazum kojim je značajno umanjena moć države, vežući ruke naše zemlje još jednom, ovaj put u miru.

Vi sada imate moć da nam pomognete, ne oružjem i vojnom opremom, nego pomaganjem da uđemo u EU, sankcionisanjem separatista i otvorenom podrškom korištenju ovlasti visokog predstavnika, najvišeg pravnog autoriteta u našoj zemlji, kako bi radio svoj posao i povratio mir, red i pravnu sigurnost.

Sve što želimo je da Evropa učini ispravnu stvar i ispravi nepravde iz prošlosti. To može biti učinjeno. Put je jasan: bezuvjetno pristupanje Evropskoj uniji i neutralizacija separatističke prijetnje. Mi zaslužujemo da budemo u EU i znamo da je naša politička porodica ključna progresivna snaga koja taj cilj može realizovati.
(Vijesti.ba)

2 thoughts on “Nikšić o Dodiku: Ponašanje zloslutno, slično onom u Ukrajini

  1. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

  2. I really wanted to jot down a small message in order to appreciate you for the pleasant secrets you are placing at this website. My considerable internet research has now been recognized with brilliant facts and techniques to write about with my two friends. I would mention that most of us readers are unquestionably endowed to be in a decent community with many brilliant professionals with very helpful points. I feel pretty privileged to have used the webpage and look forward to plenty of more brilliant minutes reading here. Thanks a lot once again for everything.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.