04/02/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

NATO ponovio: OS BiH jedno od najvećih postugnuća

6 min read

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Javier Colomina doputovat će danas u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, čime će dodatno potvrditi da NATO saveznice snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

U intervjuu za Fenu, uoči posjeti BiH, Colomina je naglasio da su jedinstvene strukture Bosne i Hercegovine važne za stabilnost zemlje, a posebno Oružane snage Bosne i Hercegovine koje su jedna od najjačih multietničkih institucija u zemlji.

– Kao što je generalni sekretar Jens Stoltenberg već rekao prošle godine u povodu obilježavanja 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, jedno od najvažnijih postignuća bilo je stvaranje zajedničkih Oružanih snaga nakon rata, u vrijeme kad je bilo više od 400.000 vojnika, gorkom podjelom razvrstanih u tri vojske. Danas BiH ima jedinstvene profesionalne Oružane snage koje broje 10.000 pripadnika i 5.000 rezerve, s jedinstvenim lancem komandiranja – podsjeća Colomina.

Naglašava da bi bilo kakav pokušaj da se oslabe institucije na državnom nivou samo potkopao sigurnost Bosne i Hercegovine, a istovremeno imao i negativne posljedice na njenu ekonomiju i regionalnu stabilnost.

– Dakle, u potpunosti smo posvećeni tome da i dalje podržimo sva nastojanja u interesu unapređenja reformi i efikasnog funkcioniranja državnih institucija. Istovremeno, pozivamo političke lidere da djeluju konstruktivno i pokažu političku volju na korist svih u Bosni i Hercegovini kako bi se unaprijedile euroatlantske aspiracije tako što će provoditi prijeko potrebne reforme, uključujući i one u okviru Programa reformi koji BiH ima prema NATO-u, ne prejudicirajući konačnu odluku o članstvu u NATO-u – kazao je Colomina.

Dodaje da je sadašnja dinamika sigurnosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu imala istaknuto mjesto na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a održanog u Rigi prije nekoliko dana, uz konstataciju da je ovaj region napravio velike iskorake od sukoba iz 90-ih godina.

Međutim, odnedavno je primjetan porast tenzija, kaže Colomina, uključujući situaciju na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, uz agresivniju retoriku, reforme u zastoju i strane aktere koji nastoje potkopati napredak.

No, napominje da NATO saveznice snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i najavljuje da će se nastaviti promovirati stabilnost, sigurnost i saradnju s regionom, uključujući tu i svakodnevne aktivnosti misije KFOR-a na Kosovu, kao i aktivnosti njihovih ureda u Beogradu i Sarajevu.

– U tom smislu, naša saradnja s Evropskom unijom ostaje od suštinske važnosti. Dakle, nastavit ćemo blisko sarađivati u cilju očuvanja stabilnosti i podrške reformama – podvukao je u intervjuu za Fenu Colomina.

Ocijenio je da postoji dobar nivo političkog dijaloga između BiH i NATO-a. Prošlog ljeta, nakon NATO samita u Briselu ministri vanjskih poslova i odbrane Bisera Turković i Sifet Podžić, posjetili su Sjedište NATO-a i susreli se s generalnim sekretarom Stoltenbergom te razmijenili mišljenja sa stalnim predstavnicima u Sjevernoatlantskom vijeću.

Govoreći o toj saradnji podsjetio je da Štab NATO-a u Sarajevu ima dvostruku misiju i to pružati podršku vlastima BiH u kontekstu reformi i obaveza vezanih za program Partnerstvo za mir i bliže integracije s NATO-om te pružati logističku i drugu podršku Snagama Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u skladu sa sporazumom Berlin plus.

Naveo je i nekoliko primjera praktične saradnje od kojih se prvi tiče nastavka razvoja Oružanih snaga BiH. Od 2007. godine BiH učestvuje u Procesu planiranja i revizije u okviru Partnerstva za mir. To je proces koji predstavlja strukturiranu osnovu za određivanje snaga i sposobnosti koje bi mogle biti na raspolaganju Savezu za multinacionalnu obuku, vježbe i mirovne operacije i operacije upravljanja kriznim situacijama, uključujući i Afganistan, operaciju u kojoj su bh. pripadnici i pripadnice časno služili godinama.

Proces, također, služi i kao glavni mehanizam za usmjeravanje i mjerenje napretka ostvarenog u reformi državnih odbrambenih i sigurnosnih snaga, struktura i institucija. Bosna i Hercegovina je deklarirala određeni broj snaga i sredstava da budu potencijalno raspoloživi za aktivnosti u okviru programa Partnerstvo za mir, uključujući i inženjerijske sposobnosti (uništavanje eksplozivnih sredstava) i prateću opremu.

NATO i Bosna i Hercegovina također sarađuju na prevenciji i upravljanju situacijama prirodnih katastrofa. BiH razvija vlastite državne sposobnosti upravljanja civilnim vanrednim situacijama i katastrofama, uz konsultacije sa zemljama saveznicama, uključujući tu i razvoj pravnog okvira za civilne vanredne situacije i rad na uspostavljanju informacionog sistema za civilne krizne situacije za koordinaciju aktivnosti u takvim situacijama.

Prije nekoliko mjeseci BiH je poslala tim za civilne vanredne situacije na vježbu u Ohridu i Strugi u Sjevernoj Makedoniji, a koju su zajednički organizirali Centar za upravljanje kriznim situacijama Sjeverne Makedonije i NATO Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe.

Timovi iz 27 NATO i partnerskih zemalja, te 16 regionalnih i međunarodnih organizacija uvježbavali su sposobnost zajedničkog rada i spašavanja života u prirodnim katastrofama velikih razmjera.

Treće područje saradnje razvijeno je u okviru NATO programa Naukom za mir i sigurnost, posebno u područjima borbe protiv terorizma, kibernetičke odbrane, napredne tehnologije, otkrivanja i uklanjanja mina, i ljudskih i socijalnih aspekata sigurnosti.

Stručnjaci iz Bosne i Hercegovine neposredno su uključeni u primjenu već spomenutog Sistema naredne generacije za upravljanje kriznim situacijama (Next-generation Incident Command System) i razvoj raznovrsnih tehnologija za suzbijanje opasnosti od eksplozije.

– Žao nam je da trenutni politički zastoj u zemlji utiče na saradnju s NATO-om. Ostajemo opredijeljeni za naš snažni politički dijalog i praktičnu saradnju s BiH i nastavit ćemo podržavati euroatlantska reformska nastojanja za dobrobit svih građana – najavio je Colomina.

Mandat EUFOR-a u BiH produžen je za još godinu dana. Veličina snaga EUFOR-a značajno je smanjena, ali Colomina kaže da je to od ključne važnosti za očuvanje stabilnost i mira BiH i cijelog regiona.

Pozdravio je stoga produženje mandata Operacije Althea Evropske unije u BiH i zahvalio je NATO članicama koje su pomogle da se to desi, dodajući da će NATO nastaviti pružati podršku operaciji koju EU vodi u Bosni i Hercegovini, u skladu sa sporazumom Berlin plus.

Budući da je najavljena mogućnost angažmana ruskih vojnih snaga u BiH, na pitanje da li s tačke gledišta NATO-a postoji takva mogućnost, Colomina kaže da nije na njemu da se upušta u bilo kakav hipotetički scenarij, ali dodaje da je NATO fokusiran na to da doprinese jačanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini i širem regionu zapadnog Balkana.

S tim u vezi, pozvao je Rusiju da na zapadnom Balkanu igra konstruktivnu ulogu iako smo svjedoci, naglašava Colomina, da Rusija čini suprotno podsjećajući da je prošlog mjeseca, u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija upravo Rusija pokušala podriti nastojanja međunarodne zajednice da se produži mandat misije Althea Evropske unije.

– To je samo jedan primjer ruskog uticaja na zapadnom Balkanu koji sve više odmaže. Vidjeli smo i hakiranja, dezinformacije, zastrašivanje i druge aktivnosti koje vode destabilizaciji. Poštujemo suvereno pravo svake države da bira vlastite političke i sigurnosne aranžmane, a Rusiju pozivamo da čini isto. To je temeljni princip evropske sigurnosti za koji smo se svi opredijelili, uključujući i Rusiju – zaključio je u intervjuu za Fenu zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Javier Colomina.

(Vijesti.ba / FENA)

112 thoughts on “NATO ponovio: OS BiH jedno od najvećih postugnuća

  1. Žao mi je što ovo stavljam na internet, ali nemam izbora. Zar nikad nisam vjerovao u ljubavne čarolije ili čarolije dok nisam upoznao tog mađioničara kada sam ove godine posjetio svog prijatelja u ukrajini na poslovnom summitu. Susrećem čovjeka po imenu dr. Alaba bio je stvarno moćan, i mogao je pomoći s čarolijama koje bi vratile izgubljene, ljubavnike i magični novac, magiju ili magiju za dobar posao ili sreću. Sada sam sretan. Svjedočim jer me muškarac za kojeg sam se htjela udati napustio 5 tjedana prije vjenčanja i moj život se okrenuo naglavačke jer je naša veza trajala 3 godine. Jako sam ga voljela, ali njegova majka je bila protiv nas i nije imala dobro plaćen posao. Kada sam sreo ovog mađioničara, rekao sam mu što se dogodilo i objasnio mu situaciju. U početku sam bio neodlučan i sumnjičav, ali sam samo pokušao. I za dva dana, kad sam se vratila u Njemačku, nazvao me prijatelj (sada muž) i došao k meni i ispričala sam se da je sve dogovoreno s njegovom majkom i obitelji i dobila novi razgovor za posao da se udam. Nisam vjerovao jer je dr. Alaba samo pitao moje ime i ime mog prijatelja i sve što sam htjela. Eto, sad smo sretni u braku i čekamo našu bebu, a moj muž također ima novi posao i život nam je postao puno bolji. Njegov e-mail je: sada smo sretni u braku i čekamo našu malu bebu, a moj muž također ima novi posao i život nam je postao puno bolji. Njegov e-mail je: sada smo sretni u braku i čekamo našu malu bebu, a moj muž također ima novi posao i život nam je postao puno bolji. Njegova e-mail adresa je: dralaba3000@gmail.com Možete ga kontaktirati i putem WhatsAppa/vibera na ovaj broj +1(425) 477-2744

  2. First of all ,you have picked a very unique theme . I think i might design something similar for a future project that i want to build . On top of that ,i in fact enjoy most of your writing and your different point of view. Thank you

  3. Valuable information. Lucky me I found your website by accident, and I am shocked why this accident didn’t happened earlier! I bookmarked it.

  4. Pingback: bahis siteleri
  5. I just could not leave your web site before suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is going to be again continuously in order to check up on new posts.

  6. Pingback: 1achieving

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.