22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Mijatović: Moramo potpisati zajednički dokument o Izbornom zakonu, a ne djelovati kao rasuta vojska

2 min read

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kazao je za Klix.ba da će SDP ubrzo potpisati zajednički dokument sa SDA i DF-om o izbornoj reformi, jer se Bakira Izetbegovića ne smije ostaviti samog da pregovara s Draganom Čovićem.

Mijatović je istakao da zajednički potpis većeg broja opozicionih stranaka na dokument koji je predložio SDP ne znači da one čine bilo kakav politički blok ili koaliciju, jer za takvu odluku je potrebna odluka organa stranke.

U kontekstu izjava predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, koji je kazao da bi lično prihvatio parcijalna rješenja o izbornoj reformi ako bi to značilo makar i mali korak naprijed, i stavova SBB-a, koji su veoma bliski HDZ-u, Mijatović je naglasio da se njihovih stavovi očigledno razlikuju od SDP-ovih.

“Smatram da je riječ o dnevnopolitičkom pozicioniranju. Izborni zakon nije švedski sto i svemu moramo pristupiti ozbiljnije. Mi smo za građansko uređenje i ne prihvatamo parcijalna rješenja koja ne bi uključivala domove naroda. Dajte da riješimo tehnička pitanja, da izbore učinimo transparentnijim pa možemo razgovarat o drugim pitanjima”, istakao je Mijatović.

Dodao je da Fahrudin Radončić ima pravo da iznosi svoje mišljenje koje je, kako ističe, u suprotnosti sa SDP-ovim.

“Glasači će na izborima ocijeniti ispravnost takve politike, to je njihov problem”, rekao je Mijatović.

Naglasio je da je veoma opasno pustiti samog Bakira Izetbegovića da pregovara o Izbornom zakonu, jer kad god je to bio slučaj, bilo je manje Bosne i Hercegovine, te da su stranci namjerno napravili trenutni format razgovora, u kojem pregovaraju samo s Draganom Čovićem i Izetbegovićem.

“Moramo potpisati zajednički dokument sa SDA i DF-om i drugim probosanskim strankama koje to žele, jasno artikulisati stavove o izbornom zakonu, a ne djelovati kao rasuta vojska. To će se ubrzo desiti, čim potisnemo naše egoizme”, zaključio je Mijatović.

70 thoughts on “Mijatović: Moramo potpisati zajednički dokument o Izbornom zakonu, a ne djelovati kao rasuta vojska

  1. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So good to search out any person with some original ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this web site is something that’s needed on the internet, somebody with slightly originality. useful job for bringing something new to the web!

  2. Pingback: bahis siteleri
  3. A lot of whatever you articulate is astonishingly legitimate and that makes me ponder why I hadn’t looked at this with this light previously. This particular piece truly did switch the light on for me personally as far as this particular subject goes. But there is actually just one point I am not necessarily too cozy with and while I try to reconcile that with the central theme of your issue, permit me see just what all the rest of the readers have to say.Well done.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.