22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Lavrov: Zapadne zemlje izabrale su rizičan put u BiH

2 min read

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je tokom razgovora sa francuskim ministrima vanjskih poslova i odbrane bilo riječi o BiH i o Kosovu, te da zapad pokušava da nametne nelegitimna rješenja.

Lavrov je rekao da u posljednje vrijeme zapad pokušava da nametne nelegitimna rješenja, prije svega kada je riječ o imenovanju visokog predstavnika, što se i dogodilo prije nekoliko mjeseci.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik je imenovan uz grubo kršenje procedura koje su navedene u Dejtonskom sporazumu i koje nalažu da je neophodna saglasnost sva tri konstitutivna naroda, kao i uz grubo kršenje procedure neophodne da se ta odluka odobri unutar Vijeća sigurnosti UN.

“Obratili smo pažnju francuskim kolegama da je to veoma rizičan put koje su zapadne zemlje izabrale, budući da on predstavlja prijetnju za koegzistenciju Srba, Hrvata i Bošnjaka u okvirima jedne države”, naglasio je Lavrov.

Lavrov je rekao da su on i njegov kolega Sergej Šojgu takođe skrenuli pažnju francuskim ministrima i na pitanje Kosova gdje EU, koja igra ulogu posrednika u pregovorima Beograda i Prištine, kako je kazao, nije u stanju da sprovede odluke koje su se donosile uz njenu podršku, a prije svega je riječ o zajednici srpskih opština.

“To je principijelno pitanje koje omogućava da Srbi u tom regionu očuvaju svoj nacionalni identitet. Sve pohvale što je EU uopće uspjela da osigura takav dogovor, međutim, to što Brisel ne može Prištinu da natjera da taj dogovor i implementira, samo po sebi dovoljno govori”, istakao je on.

Ministri vanjskih poslova i odbrane Rusije Sergej Šojgu i Sergej Lavrov danas su održali pregovore u formatu “dva plus dva” sa francuskim kolegama – ministrima vanjskih poslova i odbrane Jean-Yves Le Drian i Florence Parly.

142 thoughts on “Lavrov: Zapadne zemlje izabrale su rizičan put u BiH

  1. I do agree with all the ideas you have presented in your post. They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for starters. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

  2. You really make it seem so easy with your presentation however I in finding this matter to be really one thing that I feel I’d never understand. It seems too complicated and extremely vast for me. I am having a look forward to your next put up, I will try to get the hang of it!

  3. Pingback: 1morphia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.