30/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Komšić povodom Dana državnosti: Pitanje opstanka Bosne i Hercegovine je stvar dostojanstva

3 min read

Povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine održana je Svečana akademija u Vijećnici na kojoj se obratio član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

U svome obraćanju Komšić je istakao da je 25. novembra kojeg slavimo kao dan obnovljene državnosti BiH, temeljna identitetska odrednica u našoj državi.

“Ta odrednica ima više različitih značenja poput političkih, institucionalnih i kulturoloških. Iako je postojala stotinama godina prije, u raznim oblicima, kao banovina, kraljevima, kao prostor pod ingerencijom velikih imperijama sa svojom posebnom ulogom u okviru tih imperija. BiH se prvi put kao država konstituiše 25. novembra 1943. Za razliku od prethodnih uređenja, pojam republike je pojam modernog uređenja. Republika je konstituisana na jedan tradicionalan način, na principima uzajamnog poštovanja između istovremeno sličnih i različitih naroda. Tada su građani, po prvi put uvažavajući sve specifičnosti, pronašli zajednički jezik”, kazao je.

“To društvo odnosno njegovi najprogresniji dijelovi su skupljajući iskustva iz prošlosti smogli snage, hrabrosti i intelektualnog kapaciteta da kroz Narodnooslobodilački pokret ostvare, ne samo moderniji oblik društvenog organizovanja, nego i to da uvjere široke narodne mase da je borba za republiku, borba za revoluciju, ono u čemu moraju učestvovati ukoliko žele biti tvorci historije i države”, kazao je.

I doista, ta generacija je postala tvorcem historije, kako kaže, s obzirom na činjenicu šta je sve izdržala i podnijela u borbi za svoja demokratska uvjerenja koja su rezultirala formiranjem republike.

“Republika je konstituisana na principima koji su u društvenom smislu, na jedan tradicionalan način uvijek bili uvažavani, na principima uzajamnog poštovanja između istovremeno sličnih i različitih naroda. Ali tada su narodi i građani Bosne i Hercegovine po prvi put, uvažavajući i sve specifičnosti i sve sličnosti, pronašli zajednički jezik. Taj zajednički jezik bio je sadržan u prostoj formulaciji ZAVNOBiH-a da Bosna i Hercegovina nije ni Muslimanska, ni Srpska, ni Hrvatska, nego i Muslimanska i Srpska i Hrvatska i svih ostalih građana koji u njoj žive”, dodaje.

Skoro pet decenija ZAVNOBiH-skog mira, kako kaže, formiralo je brojne državne institucije, od političkih, preko pravosudnih, sigurnosnih, obrazovnih i kulturnih.

“Period između 1943. do 1992. bio je realizacija ideja ZAVNOBiH-a. Taj period ne treba idealizirati sa ove vremenske distance, ali isto tako ne treba ga ni omalovažavati, jer je upravo to period u kojem su izgrađene republičke institucije, koje su opet bile presudne u odbrani od agresije na Republiku BiH”, dodaje.

U godinama agresije na BiH, kako kaže, tih vrijednosti se nismo odrekli.

“Pitanje opstanka Bosne i Hercegovine, nije samo pitanje opstanka države. To je pitanje opstanka civilizacije. Za nas koji u Bosnu i Hercegovinu vjerujemo to čak nije pitanje, nego stvar dostojanstva koje nam ne može niko oduzeti. Zato trebamo biti ponosni u ono što vjerujemo. Budimo ponosni na Bosnu i Hercegovinu”.

8 thoughts on “Komšić povodom Dana državnosti: Pitanje opstanka Bosne i Hercegovine je stvar dostojanstva

  1. 513413 149540 There are some interesting points in time in this post but I dont know if I see all of them center to heart. There is some validity but I will take hold opinion until I appear into it further. Good write-up , thanks and we want a lot more! Added to FeedBurner as well 246798

  2. I am not certain the place you’re getting your information, however great topic. I needs to spend some time finding out more or figuring out more. Thanks for fantastic info I used to be looking for this information for my mission.

  3. Please let me know if you’re looking for a writer for your weblog. You have some really great articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Thank you!

  4. It is really a great and useful piece of information. I am satisfied that you just shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

  5. 491616 166489Register a domain, search for available domains, renew and transfer domains, and choose from a wide variety of domain extensions. 338561

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.