22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Komšić: Napadi na BiH dolaze od onih koji su na dijelu teritorija suspendovali ZAVNOBiH

5 min read

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra, svečanu poruku građanima uputio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Poštovane građanke i građani države Bosne i Hercegovine, ovog 25. novembra obilježavamo 78. godišnjicu obnovljеne državnosti Bosne i Hercegovine, odnosno prisjećamo se prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine koje je održano u Mrkonjić Gradu”, kazao je on na početku.

Državnost Bosne i Hercegovine obnovljena je u uslovima fašističke okupacije i terora domaćih kvislinga koji su se zanosili velikodržavnim i nacionalističkim idejama i programima, nastavio je te kazao kako oni, nažalost, još nisu poraženi, te i danas nastavljaju sa svojom politikom sijanja mržnje i politikom uništenja države Bosne i Hercegovine.

“Prije 78. godina te politike na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a doživjele su politički, a nešto kasnije i vojni poraz. Pobjedu je odnijela antifašistička politika Narodnooslobodilačkog pokreta, na čelu sa vrhovnim komandantom Josipom Brozom Titom, koja je oko sebe okupila najšire slojeve stanovništva i koja je bila integrativni faktor. Ta politika nije insistirala na ideološkim podjelama, nego na jedinstvu u otporu prema okupatoru i izdajnicima države. Zato je tada i uspjela”, kazao je.

“Tadašnji uspjeh te politike nije bio samo u pobjedi civilizacije nad anticivilizacijom, premda je u simboličkom smislu najvažniji, nastavio je. Taj uspjeh bio je konkretan i opipljiv. Jedna od najvećih, i zapravo najvažnijih tekovina ZAVNOBiH-a, jeste početak izgradnje institucija Republike Bosne i Hercegovine. Bez institucija vlasti, koje su, istina, u samom početku bile samo političke, Bosna i Hercegovina ne bi mogla zaživjeti kao Republika, niti bi ikada poslije postojala mogućnost za međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine kao nezavisne države”, izjavio je on.

Obilježje današnjice upravo su napadi na institucije države, kaže on.

“Napadi dolaze upravo od onih politika koje su tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, na dijelu teritorije koju kontrolišu, suspendovali ZAVNOBiH. Prvo su ga suspendovali kao vrijednost čineći zločine protiv države i njenih građana, pa potom i zvanično kroz dokumente. I to nije bilo slučajno. Proglasiti nevažećim načela antifašizma koji je utkan u temelje državnosti mogla je samo ona skupština koja se i tada, poput nekih danas, nastojala postaviti iznad države te da je sa te i takve pozicije razvlašćuje sa ciljem uništenja. Istorijsku ocjenu takve politike dale su presude međunarodnih sudova. Međutim presude samo utvrđuju činjenice i ništa više od toga. Na nama koji smo za državu Bosnu i Hercegovinu ostalo je da izvučemo pouke”, izjavio je.

Usuđujem se reći da pouke nismo izvukli, jer smo ponovo dovedeni pred iste izazove, navodi dalje.

“Pred izazov kako i na koji način spriječiti napade na institucije države, čija je izgradnja počela ZAVNOBiH-om, a pri tome očuvati ono što je poslije države najvažnije, a to je mir. Očuvati državu jedino će biti moguće ukoliko se ujedinimo i ukoliko konačno prestanemo da tolerišemo ili iznalazimo različite vrste opravdanja za one koji uopće ne kriju namjeru razvaljivanja države Bosne i Hercegovine. Za kontinuirano podrivanje institucija države nema opravdanja i svako onaj ko pokušava da relativizuje ili opravda takvo postupanje ne čini dobro ovoj državi, da ne kažem neku težu riječ koja bi bila neprimjerena u ovom prazničnom danu. Neprijatelji ove države moraju znati da nastavkom napada na njene institucije rizikuju sve, a neće dobiti ništa”, kazao je on.

ZAVNOBiH u sebi sadrži još jednu važnu pouku koja kaže da istorijsko iskustvo borbe za državu Bosnu i Hercegovinu uči tome da se prije svega, i u prvom redu, moramo osloniti na vlastite snage.

“Nisu Saveznici poklonili pobjedu i državu Narodnooslobodilačkom pokretu koji je obnovio državnost Bosne i Hercegovine, nego je NOP teškom mukom i uz velike žrtve tu pobjedu izvojevao, što je na kraju priznato i uvaženo. Ni ovakva Bosna i Hercegovina, koja po dejtonskom Ustavu nastavlja svoj državno – pravni kontinuitet, nije nam poklonjena nego je izborena. Zato nikada ne smijemo gubiti iz vida sljedeće: kakvi god napadi na državu i njene institucije se sprovodili, ili kakva god se rješenja o definitivnoj etničkoj podjeli države nudila, ništa od toga se neće desiti ukoliko mi sami ne dignemo ruke od vlastite države”, kazao je on

Uvjeren sam, kaže dalje, ne samo da od države nećemo dići ruke, nego da ćemo nju i njene institucije braniti svim demokratskim sredstvima.

“Sudbina naše države nije u rukama onih koje prečesto znamo da molimo za pomoć, nego u rukama nas koji ovdje živimo i koji ćemo uz nju ostati šta god da se dogodi. Biti uz svoju državu, bezrezervno i bez kalkulacije stvar je vlastitog dostojanstva i to je ono što nam nikada ne može i neće biti oduzeto. Ma koliko se mnogi trudili da svaki neuspjeh pojedinca pripišu neuspjehu države, ili svaki uspjeh pojedinca okarakterišu kao uspjeh unatoč državi, nikada im u očima građana Bosne i Hercegovine neće uspjeti ogaditi vlastitu domovinu. Neće im uspjeti uvjeriti ih da ovaj komad zemlje pod nebom treba mijenjati nekim drugim da bi se sretnije živjelo. Bosna i Hercegovina izdržala je i veće silnike od onih koji šire svaku vrstu defetizma, apatije, i sveopćeg kritizerstva koje ima za cilj da većinu građana ove države uvjeri da država nije nikakva vrijednost”, naveo je.

On kaže kako njeno hiljadugodišnje postojanje takve kakva jeste na najbolji način demantuje i nastavlja to činiti.

“Nastavit će i onda kada nas više kao pojedinaca ne bude, jer dolazi, i tek će da dođe generacija Bosanaca i Hercegovaca koja ima dovoljno vlastitog dostojanstva, hrabrosti i snage da odbrani državu i izgradi demokratsko društvo jednakih građana. Ja u to vjerujem”

56 thoughts on “Komšić: Napadi na BiH dolaze od onih koji su na dijelu teritorija suspendovali ZAVNOBiH

  1. 759194 707327Some truly good and utilitarian details on this web website , likewise I think the design and style holds wonderful capabilities. 625334

  2. Pingback: bahis siteleri
  3. 871220 745493I used to be recommended this web website by my cousin. Im no longer sure whether this put up is written by way of him as nobody else know such exact approximately my dilemma. Youre wonderful! Thank you! 856776

  4. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

  5. I just could not depart your website before suggesting that I actually loved the standard information an individual provide in your visitors? Is going to be again steadily to check up on new posts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.