04/12/2022

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Historijsko mjesto u povijesti obrazovanja žena u BiH

2 min read

Marija i Berta Bergman duguju roditeljima, a prije svega majci. Iako skromnih primanja, imale su majku koja je za svoje četiri kćeri odlučila izboriti u tadašnjoj Bosni i Hercegovini, nedokučivo visoko obrazovanje.

Berta (1892-1945) i Marija Bergman (1894-1987), kao prve djevojčice, upisane su u mostarsku Veliku gimnaziju 1905.g. 

Rođene su u okolini Sarajeva (Berta u Blažuju, a Marija u Hadžićima) kao kćerke željezničkog činovnika Josipa Bergmana (Joseph Bergmann), u aškenaškoj jevrejskoj porodici porijeklom iz Beča. 

To je iziskivalo pohađanje gimnazije, te je Marija 1905. upisana u drugi, a Berta u treći razred tada osmogodišnje Velike gimnazije u Mostaru. Tu su, pored obaveznih predmeta, sestre Bergman mogle pohađati i jevrejsku vjeronauku. 

Hrvatski dnevni list Narodna obrana je sredinom februara 1912. posvetio članak “prvom ženskom maturantu u Bosni”, izvještavajući da je u Mostaru Berta Bergman položila ispit zrelosti. Marija je gimnaziju završila u Sarajevu.

Sestre Bergman su obrazovanje nastavile u Beču, gdje je Marija, završivši studij slavistike i germanistike, 1916. odbranila doktorsku disertaciju, a Berta 1918. postala doktor medicine. Treća sestra postala je farmaceutkinja, a najmlađa inženjerka hemije. Vrativši se u Bosnu i Hercegovinu kao prva doktorica nauka, Marija Bergman je u međuratnom periodu predavala “narodni jezik” u gimnazijama Mostara, Cetinja i Sarajeva. 

Udala se za građevinskog inženjera Emila Kona i s njim osnovala porodicu u Sarajevu. Berta Bergman je za to vrijeme djelovala u više mjesta Bosne i Hercegovine kao pedijatrica, uključujući Banju Luku. Po davanju otkaza u tamošnjoj Gradskoj bolnici dobila je novčanu nagradu zbog “velikog požrtvovanja i izlaganja vlastitog života neposrednim opasnostima”. 

Uoči Drugog svjetskog rata radila je kao upravnica Školske poliklinike u Mostaru, na mjestu današnjeg (ostatka) hotela Ruža.

118 thoughts on “Historijsko mjesto u povijesti obrazovanja žena u BiH

  1. I’ve been surfing online greater than three hours these days, but I never found any attention-grabbing article like yours. It¦s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just right content material as you probably did, the internet can be a lot more helpful than ever before.

  2. [url=https://buynolvadex.store/#]tamoxifen 20 mg tablet[/url] tamoxifen 20 mg tablet

  3. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this website with my Facebook group. Talk soon!

  4. 565376 967286This is such a great resource that you are offering and you supply out at no cost. I appreciate seeing internet sites that realize the worth of offering a perfect useful resource entirely free. I genuinely loved reading your submit. 995814

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.