22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Greta Thunberg: Bla, bla, bla…

2 min read

Glavi sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je na nadolazeću “klimatsku katastrofu”, a klimatska aktivistica Greta Thunberg opisala je u Glasgowu postignuti klimatski dogovor s “bla, bla, bla”. Nakon drame u posljednji trenutak u Škotskoj čak i oni koji pozdravljaju postignuti dogovor kažu da je velik posao pred nama za spas planeta.

Šef UN-a priznao je nedostatke sporazuma nakon postignutog dogovora u subotu navečer u Glasgowu.

“Ishod COP26-a je kompromis, odražava interese, proturječnosti i stanje političke volje u današnjem svijetu”, tvitao je. “To je važan korak, ali nije dovoljan.”

“Naš krhak planet visi o niti”, upozorio je Guterres. “Još uvijek smo na vratima klimatske katastrofe”, dodao je. 

Šef UN-a je u novom tvitu poslao poruku “mladima, autohtonim zajednicama, ženama lidericama, svima koji predvode klimatsku akciju”. “Znam da ste možda razočarani. No mi smo u borbi za naše živote i tu borbu moramo dobiti.”

Greta Thunberg, vjerovatno najpoznatija klimatska aktivistica na svijetu, bila je puno oštrija. “COP26 je završen”, tvitala je. “Evo sažetka: bla, bla, bla. No pravi se posao nastavlja izvan ovih dvorana. I mi nikad nećemo odustati, nikad”, napisala je Thunberg. 

Thunberg i drugi aktivisti osudili su način na koji se odvijao COP26 i prozvali svjetske lidere da nisu uspjeli uskladiti svoje riječi sa stvarnim djelovanjem.

“Težak posao je ispred nas”

 

Britanski premijer Boris Johnson ostao je relativno optimističan. “Još je puno toga potrebno učiniti u godinama koje dolaze”, rekao je Johnson. 

“No današnji sporazum je velik korak naprijed i ono što je kritično, imamo prvi međunarodni sporazum o postupnom ukidanju upotrebe ugljena i plan za ograničenje globalnog zatopljenja na 1.5 Celzijeva stepena.”

Evropska komisija (EK) je objavila da je dogovor održao na životu ciljeve Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. i “dao nam šansu da ograničimo globalno zatopljenje na 1.5 Celzijevih stepeni”. 

123 thoughts on “Greta Thunberg: Bla, bla, bla…

  1. Some truly wonderful information, Glad I observed this. “Ours is a world where people don’t know what they want and are willing to go through hell to get it.” by Donald Robert Perry Marquis.

  2. Thanks, I have just been looking for info approximately this subject for a long time and yours is the greatest I’ve discovered till now. But, what in regards to the bottom line? Are you sure concerning the source?

  3. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

  4. Pingback: 3analysis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.