22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

General Mašović: Dolazak pripadnika EUFOR-a ne treba brinuti nikoga ko je dobronamjeran

3 min read

Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ističe da kada je u pitanju raspoređivanje snaga EUFOR-a u BiH kazao je kako trebamo razumjeti odluku koja je prethodila odluci slanja dodatnih snaga.  

– Pojačavanje se provodi s ciljem prevencije i mogućnosti prelijevanja iz Ukrajine u BiH. EUFOR ima svoje obaveze. Mislim da dolazak i pojačanje snaga EUFOR-a u okviru 500 novih pripadnika ima jasnu poruku opredjeljenja Evropske Unije, a to je da su za jačanje Bosne i Hercegovine. Sam dolazak EUFOR-a je poruka ohrabrenja svim građanima BiH, ali i onima koji imaju namjeru da naprave sigurnosne incidente. Tu su za svaki slučaj i Oružane snage BiH – naglasio je Mašović u emisiji “Dobar dan BiH” na Hayat TV.

Dodao je kako su pored EUFOR-a, raspoređene i Oružane snage BiH na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, te da su spremni preventivno djelovati u bilo kakvoj situaciji.

– Većina snaga je u Butmiru, a očekivat je dodatne snage EUFOR-a. Naravno, svima nama, ne samo u BiH, nego i u cijelom svijetu, fokus je usmjeneren na rat u Ukrajini. Rat u Ukrajini je najveći izazov za Evropu i savremeno društvo. Nijedna situacija nije brže ujedinila NATO i EU kao što je rat u Ukrajini. Globalno gledano sigurosna situacija je nešto što izaziva pažnju i niko ne može biti nijemo posmatrati događaje u Ukrajini. Mi smo osjetili kako je biti bez hrane, struje i razumijemo patnje kroz koje prolazi ukrajinski narod. Ukrajina će uz pomoć međunarodne zajednice adekvatno odgovoriti na sve izazove sa kojim se susreće. Sigurnosni ambijent je narušen, a sada imamo i energetsku i ekonomsku krizu koja će u budućnosti imati posljedica više nego rat u Ukrajini – smatra Mašović.POJAČANO VOJNO PRISUSTVO EUFOR: Italijanski vojni avion satima kružio iznad Banje Luke, Prijedora i Laktaša

Tvrdi kako se Ukrajina i BiH ne mogu porediti, te da se situacija na istoku Evrope direktno ne može reflektirati na BiH, obzirom da se nalazimo u drugačijoj situaciji.

– BiH je skoro okružena članicama NATO-a i EU. Shvatili smo poruke sekretara NATO-a koji nam je dao podršku kada je u pitanju naš put u EU i NATO. Ono što moramo uraditi jeste da nađemo vrstu adekvatnog odgovora na energetsku ili drugu krizu. Moramo naći način kako da kroz međunarodne mehanizme iznađemo mogućnost samoodrživih rješenja – naveo je Mašović.

Kazao je kako postoje i snage za brzo djelovanje, koje mogu obezbjediti par hiljada vojnika sa najsavremenijom opremim našoj zemlji i izazovima sa kojima se možemo suočiti.

– Trenutne brojke su za mene nebitan pokazatelj. Dolazak dodatnih snaga govori o opredjeljenosti EU i NATO-a. U slučaju nemilih događaja u BiH, NATO bi nam pomogao. Ako bude potrebe, možemo očekivati dodatni angažman NATO-a. Mi u BiH moramo cijeniti mir i sigurnost. Nažalost nismo imali adekvatna ulaganja u sigurnost. Moramo jačati Oružane snage radi sigurnosti i sigurnosti građana ove zemlje. Oni koji žele neka loša rješnja za Bosnu i Hercegovinu su bili u situaciji da su nekoliko puta blokirali modernizaciju OSBiH. OSBiH su vojna organizacija, moramo imati jake Oružane snage, koje će izvršavati zadatke. Nadam se da ćemo doći u situaciju da budžet Oružanih snaga bude značajno poboljšan, da status pripadnika OSBiH bude daleko bolji. Neshvatljivo je da od 2010. godine nema povećanja budžeta u segmetnu odbrane i da je plaća pripadnika 700 maraka. OSBiH su jedina legalna i legitimna vojna sila na cijeloj teritoriji BiH, koja je spremna da izvrši sve zadatake – kazao je Mašović.

2 thoughts on “General Mašović: Dolazak pripadnika EUFOR-a ne treba brinuti nikoga ko je dobronamjeran

  1. Hi , I do believe this is an excellent blog. I stumbled upon it on Yahoo , i will come back once again. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and help other people.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.