22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

EU sutra o sankcijama Dodiku

3 min read

Preneseno sa portala politicki.ba

Šefovi diplomatija država Unije započet će procedure o mogućem kažnjavanju političkog lidera bosanskih Srba i njegovih sljedbenika, uključujući i firme. Njemačka sve žustrije zahtijeva aktiviranje sankcionih mehanizama. 

Ministri vanjskih poslova 27 država Evropske unije sutra i prekosutra sastaju se u Briselu. 

Kako je objavljeno, na dnevnom redu je i rasprava o situaciji na zapadnom Balkanu. 

U okviru te tačke, na inicijativu Njemačke, počet će i razgovori o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku i njegovim sljedbenicima, kako političkim, tako i onima koji ga finansiraju. 

Ne očekuju se nikakve formalne odluke sutra, pa ni ta koja se tiče o sankcija. 

O kažnjavanju Dodika, zbog njegovih secesionističkih aktivnosti već se vodi sve užarenija debata unutar institucija EU i država članica. 

Prema medijskim izvještajima, ne postoji jedinstvo između 27 šefova diplomatija po ovom pitanju. 

Već smo jutros objavili tvrdnje britanskog lista The Times koji navodi da se sankcijama protivi i šef diplomatske službe – EEAS – Josep Borrell. 

Prema ranijim medijskim navodima, za sankcije nisu Mađarska, Slovenija, Grčka (i Kipar, koji u svemu svakako prati Grčku).

Sve žešće kritike na račun Zapada, a posebno EU, koje se mogu pročitati u zapadnim – posebno njemačkim – medijima, indikativne su. 

S jedne strane, one otkrivaju očigledno – da nema konsenzusa po tom pitanju, ali i rezultiraju pritiscima na evropske birokrate i zvaničnike da se posvete tom pitanju. 

Jedinstva nema ni kada su u pitanju sankcije Bjelorusiji i Rusiji, ali su one tu i na evropskim “crnim listama” je sve više zvaničnika i firmi iz te dvije države. 

Iako sankcije Minsku i Moskvi svakodnevno EU koštaju milione i milione eura, one idu i dobijaju na zamahu. 

U konačnici, nije pitanje da ili ne sankcije EU Dodiku. Pitanje je kada i u kom obimu i s kojim efektima. 

Njemačka sve snažnije lobira za sankcije. S njom su u “timu” i neke od vodećih evropskih država, poput Holandije i Italije. Iako se u kuloarima navodi da se Francuska “klima” zbog svoje izborne kampanje, teško je očekivati da zvanični Pariz u konačnici bude protiv. 

U kuloarima se spekulira(lo) da je i Hrvatska suzdržana. No, Zagreb neće riskirati, suočen s sve oštrijim stavovima Berlina. 

Stoga, sutra ne treba očekivati nikakav “spektakl”. Iako “spektakl” jeste sam po sebi da EU pokreće (konačno) mehanizme sankcioniranja pojedinaca i firmi u BiH. 

Okvir za to odavno postoji i na “crnoj listi” EU već ima osoba iz BiH. Riječ je, uglavnom, o pojedincima koje je za ratne zločine sudio ili osudio Tribunal u Hagu. 

Početkom ove godine, EU je rutinski produžila trajanje sankcija za te osobe za još godinu dana – do marta 2022. 

Sjedinjene Američke Države najavljuju uvođenje oštrih sankcija Dodiku i njegovim sljedbenicima. 

Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD nedavno je u nekoliko navrata potvrdio da će sankcije obuhvatiti ličnosti, ali i firme koje ih podržavaju. 

Velika Britanija objavila je da će slijediti SAD i na tom putu. 

Britanski će ministar odbrane na samitu NATO-a krajem ovog mjeseca inicirati i razgovore o formiranju “stabilizirajućih snaga” Alijanse koje bi bile poslate u BiH, ukoliko bude potrebno. 

84 thoughts on “EU sutra o sankcijama Dodiku

  1. 550185 431885Its like you read my mind! You appear to know so a lot about this, like you wrote the book in it or something. I feel which you can do with some pics to drive the message home a bit, but rather of that, this really is fantastic blog. A great read. Ill undoubtedly be back. 510719

  2. This is really fascinating, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to in quest of more of your fantastic post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.