04/12/2022

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Emir Hadžihafizbegović i Belma Lizde Kurt proglašeni najboljim na Festivalu glumca BiH

2 min read

Emir Hadžihafizbegović i Belma Lizde Kurt proglašeni su najboljim glumcima osmog izdanja Festivala glumca BiH, koji je sinoć dodjelom nagrada i koncertnim programom “Pjesme za novi svijet” zatvoren u Konjicu.

Hadžihafizbegović je nagrađen za ulogu Mahmut Zolj, u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel”, Kamernog teatra 55 Sarajevo, u režiji Kokana Mladenovića, a nagradu i masku konjičkih drvorezbara uručila je, uime generalnog sponzora kompanije “Bosnalijek”, samostalna stručna saradnica u Bosnalijeku Suana Đelmo.

“Sretan sam, i ja imam demistificirajući odnos prema nagradama, ali nagrada je važna i predstavlja satisfakciju za posao i trud tokom proba. Nagradu dijelim sa svim kolegama, sa Sidranom čiji smo roman otkupili, sa Kokanom Mladenovićem. Kada sam dobio vijest da je naša predstava najbolja i da sam izabran za najboljeg glumca bio sam sretan i cijenim ovaj festival i napor svih koji su angažovani, i samo treba podizati standarde”, poručio je Hadžihafizbegović.

Glumica Belma Lizde-Kurt nagrađena je za ulogu “Stela” u predstavi “Lutka” Pozorišta mladih Sarajevo, u režiji Adisa Bakrača. Nagradu i masku konjičkih drvorezbatra najboljoj glumici uručila je, uime Općine Konjic, stručna saradnica za kulturu Biljana Handžo.

Lizde-Kurt je kazala kako je divan osjećaj biti nagrađen te da su nagrade publike najvrijednije nagrade.

“Počašćena sam i nisam očekivala da ću je dobiti, jer je konkurencija bila jaka, i to daje krila za daljnji rad i zadovoljstvo”, kazala je nagrađena glumica.

Nagrada za kolektivnu glumačku igru prema glasovima publike i odluci Umjetničkog savjeta “8. Festivala glumca BiH” u Konjicu dodijeljena je Ansamblu Kamernog teatra 55 Sarajevo, u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel” autora Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića.

Direktoru Kamernog teatra 55 Sarajevo i glavnom glumcu u predstavi Emiru Hadžihafizbegoviću, nagradu je uime Kompanije BH Telecom- Zlatnog sponzora Festivala Glumca BiH u Konjicu, uručio Mirza Odobašić, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u toj kompaniji.

Festival je zvanično zatvorio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović koji je kazao kako je ovo jedan unikatni, specifični festival koji je posvećen glumcima, glavnim akterima predstava te čestitao organizatorima i najboljim glumcima.

Osmi Festival glumca BiH u Konjicu ove godine predstavio je deset profesionalnih kazališnih produkcija i pet pratećih off sadržaja, a riječ je o najrecentnijim bosanskohercegovačkim i regionalnim teatarskim produkcijama.

Nagrade festivala – maske konjičkih drvorezbara, za laureate i laureatkinje izradili su konjički drvorezbari brenda “Zanat” i “Rukotvorine”, saopćila je Direkcija “Festival glumca BiH” u Konjicu.

4 thoughts on “Emir Hadžihafizbegović i Belma Lizde Kurt proglašeni najboljim na Festivalu glumca BiH

  1. 323322 30790What a outstanding viewpoint, nonetheless is just not produce every sence by any indicates discussing this mather. Just about any technique thanks and also i had try and discuss your post directly into delicius but it surely appears to be an concern inside your blogging is it possible you need to recheck this. thank you just as before. 625113

  2. I really appreciate this post. I?¦ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again

  3. I was more than happy to search out this net-site.I needed to thanks on your time for this excellent learn!! I undoubtedly having fun with each little little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.