22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Džaferović i Dodik se u Antaliji sastali s Lajčakom, razgovarano o kandidatskom statusu BiH

1 min read

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Milorad Dodik sastali su se sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, na marginama Antalija diplomatskog foruma.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana, u kontekstu sigurnosnog stanja u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Posebna tema razgovora bio je kandidatski status Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Džaferović kazao je da Evropska unija treba proširenje posmatrati kao geopolitičko, a ne administrativno pitanje te da treba pokazati senzibilitet za ubrzanje procesa prijema Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Džaferović kazao je da će Bosna i Hercegovina ispuniti uslove postavljene od Evropske komisije za kandidatski status, u slučaju da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdi zakone o VSTV-u i sukobu interesa, koje je već usvojio Predstavnički dom PSBiH.

Usvajanje ovih zakona s evropske agende stabilizovalo bi situaciju u Bosni i Hercegovini i doprinijelo smirivanju krize, što treba biti imperativ za sve političke aktere u zemlji i pokazatelj njihovog odgovornog pristupa prema ljudima u BiH i zahtjevima trenutne sigurnosne situacije u Evropi.

3 thoughts on “Džaferović i Dodik se u Antaliji sastali s Lajčakom, razgovarano o kandidatskom statusu BiH

  1. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

  2. I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.