22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Dunović traži preispitivanje ustavnosti pojedinih odredbi izmijenjenog zakona o PIO-u

1 min read

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović obratio se Ustavnom sudu FBiH zahtjevom za ispitivanje ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, saopćeno je iz Dunovićevog kabineta.

Ovo je 25. apelacija Ustavnom sudu, a Dunović smatra da je usvajanjem izmjena zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ponovo prekršen Ustav Federacije BiH.

– Sporne odredbe odnose se na obustavu isplate penzije korisnicima penzije koji zasnuju radni odnos te izuzimanje od primjene određenih kategorija osiguranika, od obustave. Potpredsjednik smatra, posebno uzimajući u obzir da je Ustavni sud Federacije BiH već odlučio da je odredba o obustavi isplate penzije zbog zasnivanja radnog odnosa neustavna, da donosioci spornih zakonskih rješenja nisu izvršili presudu Ustavnog suda Federacije BiH niti na ustavan način i u skladu sa principima jednakosti i ravnopravnosti svih pred zakonom te zabrani diskriminacije, regulisali predmetnu kompleksnu problematiku – navodi se u saopćenju.

Potpredsjednik posebno želi da istakne da zahtjev za ocjenu ustavnosti ni na koji način neće uticati na ostvarena prava korisnika penzija, koja su izmjenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju unaprijeđena, navedeno je također iz Dunovićevog kabineta.

2 thoughts on “Dunović traži preispitivanje ustavnosti pojedinih odredbi izmijenjenog zakona o PIO-u

  1. Thanks for some other informative blog. Where else may I am getting that type of info written in such an ideal approach? I’ve a venture that I am simply now running on, and I have been at the glance out for such info.

  2. Hello, Neat post. There is an issue along with your website in internet explorer, may check this… IE nonetheless is the market leader and a huge section of other people will leave out your excellent writing due to this problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.