30/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Denis Zvizdić ozvaničio pristupanje Narodu i pravdi

4 min read

Denis Zvizdić danas je ozvaničio pristupanje Narodu i pravdi (NiP), na press konferenciji ove stranke u Sarajevu.

Denis Zvizdić, aktuelni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zvanično je danas u Sarajevu predstavljen kao novi član Naroda i Pravde (NiP).

Obrazlažući razloge zašto se pridružio toj političkoj opciji, Zvizdić je podsjetio da je prije 5 mjeseci, kada je napustio SDA, rekao da postoji nekoliko varijanti njegovog daljnjeg političkog djelovanja, od nezavisnoga statusa, preko pokretanja novog političkog projekta, pa do podrške nekom od postojećih.

Primarni akcent u tom pogledu, kazao je Zvizdić, bilo je njegovo nastojanje da, zbog složene političke situacije i nasrtanja na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, i u konačnici napada na identitet i politički status Bošnjaka, objedinjava i ukrupnjava probosansku političku scenu, pri čemu će mu osnovni kriterij biti odnos prema interesima države i građana BiH, odnosno rad za opće dobro, koji mora biti iznad stranačkih ili ličnih interesa.

– I evo, poslije dužeg razmišljanja i analize političke situacije i političkih trendova, odlučio sam se za NiP – kazao je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ocjenjuje da u aktuelnoj političkoj situaciji jedini ispravan način podjele stranaka i politika u BiH nije po njihovoj ideologiji – da li su desno ili lijevo orijentirane.

– Važniji od proklamovane ideologije u ovome trenutku za sve građane i državu BiH jeste odgovor na pitanje da li su politika i djelovanje stranke ispravni ili neispravni s aspekta interesa građana i države. Naravno, ispravna je samo ona politika koja može prepoznati, ispravno razumjeti i stručno protumačiti potrebe društva i građana. Samo tada možemo očekivati promjenu stanja, napredak i prosperitet u BiH – ističe Zvizdić.

Kaže i kako u tom smislu govori o principima političkog djelovanja koji su bili vezani za depolitizaciju svih oblasti, gdje ključnu riječ mora imati struka, o principima meritokratije – da obrazovani, časni i misleći moraju imati prednost u odnosu na nekompetentne a podobne kadrove, ali i o principima koji će voditi ka unutrašnjoj i vanjskoj integraciji BiH.

– Ove principe sam prepoznao u konzistentnom, odgovornom i hrabrom djelovanju NiP-a u vrlo turbulentnim političkim okolnostima. I to je jedan od ključnih razloga koji me opredijelio da budem dio ovog uspješnog političkog projekta koji narasta, stasava i razvija se – dodao je Zvizdić.

Posebno je podvukao da je NiP jedna od rijetkih partija koja je uvijek ulazila u koalicije isključivo na programskim, a ne na principima podjele fotelja, što, dodaje, treba biti matrica i paradigma ponašanja u svim daljim političkim aktivnostima u BiH.

– Uvjeren sam u potpunosti da će NiP kao jednu od svojih najuspješnijih faza razvoja i uspjeha imati upravo na narednim Općim izborima, jer u ovome trenutku predstavlja istinsku alternativu postojećim vladajućim bezidejnim partokratijama koje više nemaju kapacitet da proizvedu bilo kakvu novu političku, ekonomsku ili društvenu vrijednost.

Neki će možda reći da je preuranjeno o ovome govoriti, ali, vjerujte mi, imam dovoljno i političkog iskustva i znanja da mogu prepoznati i procijeniti političke trendove i stanje u bh. društvu, kao i nepopravljivu okoštalost i bezidejnost stranaka koje su više decenija prisutne na političkoj sceni i koje ne pokazuju bilo kakvu namjeru da promijene ustaljene matrice ponašanja – naveo je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, to znači da je politička scena u BiH potpuno spremna za pravu i odgovornu alternativu čije će riječi pratiti konkretna djela, koja će ispuniti svoja obećanja i bh. djelovanju u politici vratiti čast i dostojanstvo, pravdu, transparentnost i kreirati novi odnos i povjerenje građana u one ljude koji obavljaju javne funkcije.

NiP će sasvim sigurno biti nosilac promjena “iz temelja”, uvjeren je Zvizdić, a posebno u onim segmentima koji su strateški važni za državu i životno značajni za građane BiH.

– Važno je da se bez bilo kakvih kompromisa posvetimo konzistentnoj i stručnoj zaštiti teritorijalnog integriteta, suvereniteta, političke neovisnosti i međunarodno-pravnog subjektiviteta BiH. Interesi države, a ne nikako interesi stranke ili pojedinca moraju biti polazna i ishodišna tačka svih aktivnosti – dodao je Zvizdić.

Naglašava da će biti potrebno nadvladati i pobijediti aktuelne stranačke nacionalizme, jer su oni upravo najopasniji za BiH, koji su postali modus operandi tih partija.

– To je jedna opaka politička bolest koja ne priznaje multietnički karakter ili realnost u BiH. Mi ćemo te vrste nacionalizama pretvoriti u moderne političke trendove, a to je trend patriotizma – istakao je novi član NiP-a.

Zvizdić je bio dugogodišnji član SDA koji je tu stranku napustio prije nekoliko mjeseci zbog neslaganja s rukovodstvom SDA i Bakirom Izetbegovićem. S obzirom da Zvizdić trenutno obnaša funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ova stanka imat će svoga poslanika na državnom nivou.


(Vijesti.ba)

7 thoughts on “Denis Zvizdić ozvaničio pristupanje Narodu i pravdi

  1. Simply desire to say your article is as surprising. The clearness for your post is simply excellent and i can think you’re a professional on this subject. Fine along with your permission allow me to grasp your feed to keep up to date with coming near near post. Thanks 1,000,000 and please keep up the gratifying work.

  2. 936204 101545Most suitable boyfriend speeches, or else toasts. are almost always transported eventually via the entire wedding party and are nonetheless required to be very intriguing, amusing and even enlightening together. best mans speech 52103

  3. 165389 658257This is excellent content material. Youve loaded this with useful, informative content that any reader can comprehend. I enjoy reading articles that are so very well-written. 346530

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.