22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Bingov novi pomak u bh. peradarstvu: Na savremenoj farmi uzgajaju milion pilića

2 min read

Kompanija Bingo nastavila je praviti pomake u domaćem peradarstvu, puštanjem u rad farme brojler pilića. Riječ je o najsavremenijoj farmi u BiH, kapaciteta 156 hiljada pilića u turnusu, što na godišnjem nivou iznosi skoro milion pilića.

Kompanija Bingo u ovom trenutku prednjači u peradarskoj industriji u Bosni i Hercegovini, s farmama koka nosilica Ciljuge, Inkubatorskom stanicom i repro centrom u Kalesiji, dvije farme brojlera u Špionici i Dubravama, ali i najsavremenijom farmom koja je otvorena u Vukovijama.

U novoj farmi uzgoj pilića vrši se na najsavremeniji i najhumaniji način, a nakon adekvatne obrade, godišnja proizvodnja pilećeg mesa iznosit će 1,6 miliona kilograma.

“Farma se sastoji od šest objekata kapaciteta od po 26 hiljada pilića, a ovom investicijom Bingo je svoju proizvodnju proširio za milion pilića godišnje. Riječ je o jednom veoma ozbiljnom projektu, a bitno je naglasiti da nakon isporuke pilića, poslije 40 dana, određeni dio stajnjaka prebacuje se preko puta na bio-elektranu, koji se kasnije koristi u našim plastenicima kao gnojivo”, kazao je rukovodilac farme Samer Kadrić.

Svako investiranje u ovakvu vrstu objekata, prema riječima kantonalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Emira Begića, predstavlja i ulaganje u domaću budućnost.

“Ovo je veoma značajno, posebno kada imamo situaciju poput ove koja nas je zadesila unazad nekoliko dana. Bingo je društvo koje ima zaokružen proizvodni ciklus u oblasti peradadrstva, a na kraju sve plasira kroz prodajne objekte, što predstavlja putokaz u kojem smjeru treba ići proizvodnja hrane”, naveo je Begić.

3 thoughts on “Bingov novi pomak u bh. peradarstvu: Na savremenoj farmi uzgajaju milion pilića

  1. Some truly wonderful info , Gladiola I noticed this. “Ours is a world where people don’t know what they want and are willing to go through hell to get it.” by Donald Robert Perry Marquis.

  2. This website online is known as a walk-by means of for all of the info you needed about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll undoubtedly discover it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.