30/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Austrija odlučila: Lockdown za nevakcinisane

3 min read

Nova mjera, koja je dogovorena na virtuelnom sastanku sa guvernerima pokrajina stupa na snagu od ponoći, saopštio je kancelar Aleksander Šalenberg.

Prema odluci vlade, svi građani koji se nisu vakcinisali protiv virusa korona naći će se u strogom lockdownu.

Tako oni koji nemaju važeći sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovidu-19 ne stariju od 180 dana, neće više moći da idu u sve prodavnice.

Uvođenjem “2G” pravila nevakcinisanima je već bio onemogućen ulazak u ugostiteljske, turističke, zabavne i sportske objekte, ali i kod frizera, u salon ljepote i slično.

Od sada oni će moći da idu samo još u kupovinu potrepština za svakodnevnu upotrebu, kao što su namirnice i artikli za higijenu.

Svi nevakcinisani moći će da napuste svoju kuću još samo radi odlaska na radno mjesto, u kupovinu dnevnih potrepština, za posjetu ljekaru, odlaska u apoteku, radi tjelesnog i psihičkog oporavka, odnosno šetnja, kao i pružanje pomoći drugima.

Time su potpuno onemogućeni da idu u restorane, barove, diskoteke, ali i na koncerte ili u bioskop, što je i dalje moguće samo vakcinisanima i izliječenima.

Pored toga, nevakcinisani imaju pravo da se sastanu samo sa jednom osobom iz drugog domaćinstva.

Nevakcinisani mogu, kako je navedeno, da izlaze iz kuće i radi posjete crkvi, ali i odlaska u školu ili na fakultet.

Nova mjera važi za sve nevakcinisane građane starije od 12 godina, tako da pogađa i djecu koja su u dobu za vakcinaciju, a to još nisu učinila.

Lica koja su primila samo jednu dozu vakcine do druge, moraće da se redovno testiraju kako bi bila isključena iz ovih mjera.

Pored toga, nova mjera predviđa i proširenje obaveze nošenja maski za sve građane u zatvorenim prostorima.

Kancelar Šalenberg rekao je na konferenciji za štampu da su novi soj delta plus i niska stopa nevakcinisanih uzroci loše epidemiološke situacije.

Ukazao je da je incidencija kod nevakcinisanih 1.700, a kod vakcinisanih više do 300, što pokazuje da je potrebno zaključavanje nevakcinisanih.

Prema njegovim riječima, rizik da se zaraže nevakcinisani je 70 odsto.

Zbog toga je, kaže odlučeno da se ubrza primjena ranijeg plana od pet nivoa, primjenom posljednjeg nivoa.

Takođe je pozvao građane na primanje treće doze vakcine, jer se to, kaže, pokazalo uspješnim u drugim zemljama.

Mikštajn je rekao da će biti pojačane mjere kontrole, i da će policija prilikom svakog djelovanja kontrolisati lockdown za nevakcinisane.

Policija će vršiti kontrolu u svim objektima u kojima je zabranjen pristup nevakcinisanima, ali i prilikom saobraćajne kontrole.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer naglasio je da je zaključavanje naređenje države koje mora da se poštuje.

Kazao je da je već ranije dao u nalog pripremu plana za kontrolu.

“Od sutra svaki građanin koji je u Austriji mora biti svjestan da može da bude kontrilisan od policije. Kontrolisaćemo ‘2G’ status. Po opštini imaćemo dodatne dvije patrole koje će se baviti tim posebnim kontrolama”, objasnio je on.

5 thoughts on “Austrija odlučila: Lockdown za nevakcinisane

  1. 188693 30108Visiting begin a business venture around the web normally indicates exposing your products or services moreover provider not only to some individuals inside your town, but yet to a lot of future prospects who may be over the web numerous times. easy internet business 471120

  2. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem fixed soon. Many thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.