22/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Amra Šabić-El-Rayess je prva globalna ambasadorica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

2 min read

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) jednoglasno je imenovao prof. dr. Amru Šabić-El-Rayess za globalnu ambasadoricu, a ujedno i prvu ambasadoricu ove organizacije.

Naime, Amra je predana aktivistica zajednica, uspješna pedagogica, nagrađivana autorica i ponosna Bošnjakinja, koja posjeduje izuzetne komunikacijske sposobnosti čime je i do sada inspirisala nove generacije Amerikanaca i Kanađana bosanskohercegovačkog porijekla.

– Dr. Šabić-El-Rayess je mnogima uzor, kako zbog odličnih rezultata u svojoj profesiji, tako i zbog skladnog privatnog života, te na taj način predstavlja snažan glas naše zajednice. Radujemo se njenoj spremnosti da svojim novim angažmanom potakne aktivizam u našim bošnjačkim zajednicama u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i šire, kazao je predsjednik KBSA Eldin Kajević.

Svoje oduševljenje pozicijom koju će kroz ovu organizaciju obnašati, Šabić-El-Rayess ne krije.

– Počašćena sam što ću biti globalna ambasadorica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, organizacije koja predstavlja glas Bošnjaka u SAD-u i Kanadi. Nadam se da ću u svojoj novoj ulozi uspjeti poticati rastući tim KBSA u osnaživanju, obrazovanju i efikasnom uključivanju budućih generacija u nacionalno osvješćenje, aktivizam i kulturu sjećanja, naglasila je dr. Šabić-El-Rayess.

Inače, prof. dr. Amra Šabić-El-Rayess je profesorica i autorica koja je rođena i odrasla u Bihaću. Nakon što je preživjela genocid, emigrirala je u SAD 1996. godine gdje je kasnije diplomirala ekonomiju na Univerzitetu Brown. Stekla je dva magisterija i doktorat na Univerzitetu Columbia gdje je trenutno i profesorica. Prof. Šabić-El-Rayess je interdisciplinarna naučnica koja je istraživala, objavljivala i predavala diljem svijeta na temu spoj obrazovanja sa društvenim transformacijama, radikalizacijom, korupcijom, formiranjem elite, nasiljem i antimuslimanskim rasizmom. Njen rad ima za cilj da osnaži zaštitne faktore protiv radikalizacije, pristrasnog govora i ponašanja u školama i na radnim mjestima. Radila je kao ekspert u ime američkog State Departmenta, stranih vlada i drugih globalnih organizacija.

Njen memoar, “Mačka kojoj nikad nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju” (Bloomsbury 2020) koriste edukatori za usavršavanje vještine nenasilnog rješavanja problema, moralne otpornosti i društvene povezanosti. Knjiga je dobila brojne nagrade za izvanredno književno djelo za tinejdžere. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden, lično je nazvao rad dr. Šabić-El-Rayess “inspirativnim” kao pravovremeno upozorenje protiv radikalizacije i mržnje.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je nezavisna i nestranačka nacionalna organizacija Bošnjaka Sjeverne Amerike koja artikulira i zastupa bošnjačke interese i promovira pozitivne aspekte bošnjačke kulture, naslijeđa, etike i vrijednosti u SAD-u i Kanadi.

Imaš li zanimljivu iseljeničku priču? Napiši je za Oslobođenje i Moja BiH, i pošalji na: info@mojabih.ba

4 thoughts on “Amra Šabić-El-Rayess je prva globalna ambasadorica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

  1. Hi, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  2. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  3. 126198 880634I really really like the theme on your internet site, I run a web site , and i would adore to use this theme. Is it a no cost style, or is it custom? 786924

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.