21/03/2023

Bosnian Community Council NSW Australia

Vijeće Bosanske zajednice Novog Južnog Welsa

Ambasador Nelson: Oružane snage BiH imaju i sposobnost i opremu

3 min read

U Rajlovcu je danas održana službena primopredaja helikoptera Huey II za OS BiH.

Radi se o četiri američka helikoptera, čiji je ugovor o nabavci ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS).

Na ceremoniji primopredaje su prikazane neke od sposobnosti zračnih snaga Oružanih snaga BiH, kao i dio sredstava sa kojima raspolažu.

„Oružane snage su formirane zbog mira u Bosni i Hercegovini. Dok god postoje Oružane snage, u zemlji će biti mir. Sve drugo je put u konflikt. Pripadnici Oružanih snaga, vi čuvate mir i vi osiguravate siguran put Bosni i Hercegovini da postane dio demokratski uređenih zemalja i članica NATO-a. Hvala vam za to!“, istakao je u svom govoru predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić ovom je prilikom zahvalio američkoj strani što je omogućila da se ovi helikopteri nabave izuzetno povoljno. Naglasio je da se MO i OS BiH i ovim dokazuju da su ozbiljna i kredibilna institucija, koja vodi računa o životnim potrebama stanovnika BiH te povećavaju vojne sposobnosti uz minimalno izdvajanje novčanih sredstava. Provođenje nabavke helikoptera zahtijevala je visok novo koordinacije niza institucija BiH te se posebno zahvalio Predsjedništvu, koje je ranije odobrilo Pregled odbrane i Plan modernizacije i razvoja OS BiH, te Vijeću ministara, koje je u svom ranijem sazivu donijelo potrebne odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera.

 „Ova investicija unapređuje operativne kapacitete i sposobnosti naših oružanih snaga, ali i doprinosi većem stepenu sigurnosti i stabilnosti u zemlji“, rekao je ministar Podžić.

Američki ambasador Eric Nelson je istakao:

„Zahvaljujući ovim helikopterima, svi u BiH, ali i šire, mogu biti sigurni da će Oružane snage BiH biti tu da reagiraju u hitnim situacijama. Uz dobro uvježbane i profesionalne avijatičare i zrakoplovne tehničare Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane, niko ne treba sumnjati da Oružane snage imaju i sposobnost i opremu.“

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović konstatirao je da će ovom nabavkom OS BiH moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke zračnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga BiH, kao jedine legalne oružane sile u Bosni i Hercegovini.

 „Očekujemo da ćemo ovim dobiti novi impuls za daljnju modernizaciju OS BiH, kako bismo još bolje izvršavali zadatke na korist svih naših građana u BiH“, zaključio je general Mašović.

Nabavka novih helikoptera ugovorena je po principu „pristupa sveukupnim paketom“ (Total Package Approach), koji za navedenu sumu podrazumijeva potpuni prenos sposobnosti i osigurava: isporuku četiri helikoptera Bell Huey II; preobuku pilota i tehničara u centrima za obuku firme Bell Helicopter Textron Inc, isporuku rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje; isporuku alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera u I i II stepenu održavanja; isporuku zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuku tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje u I i II stepenu.

Pripadnici Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH uspješno su završili adaptacijsku obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Huey II, koja se realizirala od 6. do 25. juna  u Sjedinjenim Američkim Državama, u Fort Worthu u Teksasu.

Ceremoniji primopredaje helikoptera Huey II za Oružane snage Bosne i Hercegovine, koja je održana 10. decembra 2021. godine u kasarni OS BiH „Rajlovac“, prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa zamjenikom Mirkom Okolićem, ambasador SAD u BiH Nj.E. Eric Nelson, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović te ostali članovi generalskog kora OS BiH, kao i komandant EUFOR-a generalmajor Alexander Platzer, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha i drugi visoki zvaničnici.

178 thoughts on “Ambasador Nelson: Oružane snage BiH imaju i sposobnost i opremu

  1. 939804 704541View the following ideas less than and find to know how to observe this situation whilst you project your home business today. Earn money from home 301797

  2. Pingback: bahis siteleri
  3. I intended to put you that little bit of remark in order to thank you again considering the pleasing views you have discussed on this website. This has been particularly open-handed with you to supply extensively what exactly most of us would’ve offered for an e-book to help with making some money for their own end, most importantly considering the fact that you might well have tried it in case you considered necessary. The techniques also served like the good way to be aware that other people have similar fervor similar to my very own to know a lot more when it comes to this issue. I’m sure there are many more pleasant moments up front for individuals who examine your blog.

  4. I have recently started a site, the information you offer on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “The only winner in the War of 1812 was Tchaikovsky” by Solomon Short.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.